IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:00 | 10 март 2022
Обновен: 02:39 | 25 април 2024

Нинова зове от Варна: „За Бога, братя, не купувайте!“*...олио

Не се презапасявайте, надценката му в магазините е над 3 лева, заяви вицепремиерът

По материала работи: Слав Велев
Нинова зове от Варна: „За Бога, братя, не купувайте!“*...олио

Снимка: АРХИВ

Призивите на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова днес от Варна напомниха за призива на Димитър Попов, бивш премиер-министър на България: „За Бога, братя, не купувайте!“, изречени по повод освобождаването на цените у нас през 1991 година. „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви.“, спомня си Попов години по-късно в интервю за в. Труд.

Презапасяването с олио изкуствено повишава цената му, заяви във Варна вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя изнесе данни, че търговците продават бутилката с печалба над 3 лева. Това са установили извършените проверки в над 200 магазина в страната от Комисията за защита на потребителите, предаде "Дарик". 

„Производствената цена на олиото е 2 лева. При доставна цена от 2,97 и 3,21 лева в магазините то се продава съответно за 5,99 и 6,49 лева”, даде като примери Нинова. Установени са и търговци на едро, които задържат стоката в складовете в очакване на по-големи печалби. Някои търговски вериги посочвали в брошурите си промоциална цена, а на място стойността на бутилката  е два пъти по-висока. Всички резултати от проверките ще бъдат изпратени на Комисията за защита на конкуренцията, която да наложи санкции.

Вицепремиерът апелира към потребителите да не презапасяват излишно с олио. По думите й в страната има достатъчно количество, а наличното слънчогледово семе може да гарантира производството за следващите 4 години и половина.  

Нинова заяви, че няма проблеми с доставките на газ и петрол от Русия. Тя успокои земеделските производители, че заради войната в Украйна не се очакват проблеми с количествата на торовете. Подобни уверения е получила от ръководството на девненския завод „Агрополихим”, които имат достатъчно суровини и могат да задоволят нуждите на местния пазар. 

Всички заводи в Девня ще бъдат регистрирани в индустриална зона, в която ще изгради необходимата инфраструктура. Това не изключвало проекта за индустриална зона и в Аксаково, но там всичко трябвало да започне от начало, добави още вицепремиерът. 

Корнелия Нинова коментира думите на депутата от „Продължаваме промяната” Александър Дунчев за скандални назначения в министерството на земеделието. Тя е получила уверение от премиера Кирил Петков, че това не е позиция на партията. Според Нинова Дунчев има личен мотив, тъй като е бил обсъждан като възможен земеделски министър. 

*„За Бога, братя, не купувайте!“ цитат от думите на Димитър Попов, бивш премиер-министър на България

“Точно на 1 февруари 1991 г. правителството освободи цените. Аз тогава допусках в салона на Министерския съвет да идват колкото искат журналисти. Когато излязох от заседанието, ме наобиколиха. И ме попитаха: „Какво ще кажете сега на народа?“ и аз казах: „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви.“ Това е изречението." - интервю с Димитър Попов от 4-ти август 2011 г. за в. Труд.

Коментари

Дфггггг ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна