IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:59 | 11 април 2022
Обновен: 19:52 | 23 април 2024

Искат МВнР да призове посланика на Украйна за "Царевна"

Според "Възраждане" страната не спазва Женевските конвенции

По материала работи: Слав Велев
Искат МВнР да призове посланика на Украйна за "Царевна"

Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България/Снимка: БГНЕС

„Възраждане“ иска от Министерството на външните работи да призове по спешност украинския посланик в България и да изиска от него информация по случая с кораба „Царевна“, както и да му напомни задълженията на всички въоръжени сили, включително и тези на Украйна, да спазват Женевските конвенции.

Днес народният представител от ПГ на „Възраждане“ и организационен секретар на политическата организация- инж. Николай Дренчев  изпрати писмо до Министерството на външните работи.

В писмото се посочва, че за Министерството на външните работи още от 27-ми февруари 2022 г. е известно, че в пристанището на град Мариупол, Украйна, е задържан корабът "Царевна" със 17 български моряци на борда.

По данни на една от воюващите страни корабът е използван от милициите на другата страна като огнева точка, а моряците ни - като заложници и жив щит.

Очевидно е, че по време на война информацията често е откъслечна, тенденциозна или невярна, но първостепенна задача на българските власти, включително и на Министерството на външните работи, е да се грижат за живота и здравето на всеки български гражданин. 

От „Възраждане“ искат посланикът на Украйна в България да даде категорични гаранции, че българските моряци ще се приберат невредими в Родината ни в близките дни.

От политическата организация очакват от Министерството на външните работи бързи и решителни действия, очакват същото да използва всички дипломатически инструменти, с които разполага, за да гарантира живота и здравето на нашите сънародници на „Царевна“.

Вчера инж. Николай Дренчев заедно с народните представители от ПГ на Възраждане, адв. Петър Петров и Иво Русчев посетиха посолството на Украйна в България, за да получат информация за кораба „Царевна“, но такава не им беше дадена.

Коментари

Новини Варна