IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:45 | 3 юни 2022
Обновен: 00:36 | 22 април 2024

На палатка с леща, кебапчета, шопска салата... Сарафово среща украинци

Монтират мобилни бани и тоалетни за палатковия лагер, хората в хотелската част - доволни

По материала работи: Слав Велев
На палатка с леща, кебапчета, шопска салата... Сарафово среща украинци

Снимка: 24 часа/Тони Щилиянова

20 военни палатки с места за по 20 души във всяка бяха разпънати на 1 юни в базата на Министерството на отбраната край “Сарафово”, която стана една от буферните зони за украинските бежанци. Репортер на “24 часа”, който бе допуснат в иначе строго охранявания обект, проследи подготовката на палатковия лагер.

До 12 ч в четвъртък той се обезпаразитяваше, след което се очакваше да бъде оборудван със сгъваеми легла, осигурени от БЧК, и да бъдат поставени настилки в огромните палатки, тъй като те са директно върху тревата. Палатките ще бъдат климатизирани, но до вчера следобед все още не бе решен проблемът с тоалетните и баните - очакваше се да бъдат монтирани мобилни помещения.

Условията в блокчетата са много добри - всяка стая е с по 2 и 3 легла и собствен санитарен възел и тераса. Вчера имаше още около 60 свободни места, каза управителката Соня Узунова.

“Базата е голяма и хубава, децата са доволни. Ние сме в добри условия, но сме притеснени от неизвестното, което ни очаква. Не знаем къде ще ни преместят, никой не ни дава информация”, казва Марина от Днепър, майка на две деца. Съгражданката ѝ Вика допълва: “Вчера ни взеха с автобус от Слънчев бряг, а къде ще ни отведат - нямаме представа. Тук е хубаво, но не можем да напускаме базата. А искахме да заведем децата в Бургас, защото разбрахме, че ще има голям празник за 1 юни”. Украинките обаче се поуспокоили, като разбрали, че и в буферния център ще организират детско парти и дори наели фокусник и аниматори. Цялата база в “Сарафово” е на площ 100 дка и разполага със собствен плаж и басейн, но украинците няма достъп до ивицата, тъй като тя все още не е обезопасена, няма наети спасители. А и очакванията са бежанците да прекарат не повече от 2-3 дни тук.

Управителката на “Хотел Сарафово МО”, както се води официално комплексът, разказва пред наш репортер, че към менюто няма забележки. За вечеря вече имало кебапчета с шопска салата и леща, а сутринта - закуски. Храната за бежанците в “Сарафово” се осигурява от община Бургас. Обектът на военното министерство се охранява строго, достъпът е ограничен. В цялата база тече ремонт и подготовка на сезона. “По принцип отваряме на 22 юни, тогава чакаме почиващи от МО. Сега заради ситуацията с бежанците сформирахме персонал на 29 май и за два дни подготвихме базата, за да може да отвори, уточнява Соня Узунова. Тя разказа, че от общо 120 бежанци, пристигнали на 31 май, едва 5-6-има решили да напуснат и да си наемат квартира в Бургас, но без да се отказват от статута си за закрила “Съдействам им с каквото мога, защото ми е мъчно за тях. Вчера возих с личния си автомобил млада майка до магазин, за да купи памперси и да напазарува. Правя им кафе, хора са”, казва управителката. По данни на зам. областния управител Пламен Янев едва когато базата в “Сарафово” се запълни, ще потеглят автобуси с украинци към Елхово. 6000 бягащи от войната в Украйна, които се намират в Бургаско, заявили до 31 май, че искат да бъдат преместени, но после много от тях се отказали. Хотелиери от Слънчев бряг разкриват, че всеки ден от базите им напускат големи групи бежанци, които заминават нанякъде с автобуси с украинска регистрация. За извънредния влак от Варна, който трябваше да потегли в 15 ч обаче нямаше кандидати сред бежанците. В редовния в 17 ч се качиха 62-ма души, които от гара Сливен трябваше да бъдат прехвърлени на автобуси и закарани в Елхово. Драма имаше с украинците, които пристигнаха предния ден в бежанския център в Елхово. Голяма част от тях отказаха да слязат и да се настанят във фургоните заради условията там (виж вдясно). Мнозина звънели и настоявали да бъдат преместени в бившата белодробна болница в Пловдив, каза за “24 часа” Наталия Еллис, която стои в основата на преобразуването на здравното заведение във временен център. Преустройството продължава, но там вече са настанени 5 жени и 9 деца. Най-малкият обитател е 5-месечно момче. Очаква се днес кметът Здравко Димитров да открие центъра символично. Болните – в станцията на властта в Слънчев бряг. Други плачат, че не искат.

Коментари

Новини Варна