IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
13:00 | 2 юли 2022
Обновен: 21:27 | 18 април 2024

Не ни плаши нито "Омикрон", нито маймунска шарка: Тръгнахме по почивки

Чакат 5,5 милиона чуждестранни туристи у нас през сезона

По материала работи: Слав Велев
Не ни плаши нито "Омикрон", нито маймунска шарка: Тръгнахме по почивки

3 800 000 нашенци се очаква да пътуват в чужбина в периода от май до септември/Снимка: АРХИВ

Българинът не се плаши нито от "Омикрон", нито от маймунска шарка. 3 800 000 нашенци се очаква да пътуват в чужбина в периода от май до септември. В същото време за периода се очакват около 14 милиона пътувания на българи вътре в страната, прогнозира директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

Основните дестинации за българските туристи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и страните от Европейския съюз. Очакват се интензивни пътувания на сънародниците ни през това лято.

"Тъй като ние в годишен план общо имаме общо 20-21 милиона пътувания на българи в България, заедно с тези, които са в чужбина, са 28 милиона пътувания", каза Драганов за БНР.

6,3 пътувания средно за година правят българските туристи. Кризата, високите цени и инфлацията не се отразяват на интензитета на пътуванията.

"Поне до средата на месец юни имаме по-високи натоварвания в пътувания, отколкото предходните две години. Обясняваме го с края на пандемията. Ето, само в началото на май ние имаме над 1 000 000 пътувания на българи в България", изтъкна Драганов.

От май до септември се очаква страната ни да бъде посетена от 5,5 милиона чуждестранни туристи. Само за май броят им е над 800 хиляди, каза още той.

По думите му посетителите усещат, че страната ни е спокойна дестинация. 

"Намиране на работна ръка, намиране на най-добрите продукти, намиране на туристи, които да отсядат в тяхната база и тяхното обслужване. Всеки, който умее да извършва туристическа дейност, общо взето няма проблеми. И също се отнася за туристите. Туристите, които умеят да пътуват, нямат проблеми", коментира Драганов.

В същото време в държавите от Западна Европа беше регистрирано най-високото дневно увеличение на случаите на COVID-19 от месеци насам, което вероятно ще наруши плановете на хората за лятото, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Увеличаването на случаите на подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон предизвика призиви за повишена предпазливост в цяла Европа, която е облекчила почти всички коронавирусни ограничения.

"Тъй като държавите в европейския регион отмениха социалните мерки, които бяха в сила преди това, вирусът ще се предава на високи нива през лятото", заяви в неотдавнашна забележка д-р Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация за Европа.

Първото възобновяване се наблюдава в Португалия, където случаите на BA.5 в началото на този месец достигнаха почти 30 000 на ден.

Междувременно Италия обяви, че ще запази правилата за карантина след седмици на разногласия в правителството и сред здравните експерти.

В страната се наблюдава нарастване на броя на инфекциите и хоспитализациите с COVID-19, като само за седем дни броят на новите инфекции се е увеличил с 60%.

Обединеното кралство също преживява третата голяма вълна на заразяване с COVID-19 и според данните, които излязоха миналата седмица, заразените са над 1,7 милиона души, което представлява скок с 43% спрямо предходната седмица.

Германия очаква четвърта вълна на COVID-19 през следващите дни, като вариантът Омикрон се превръща в доминиращ.

Междувременно във Франция всеки ден се съобщава средно за над 50 000 нови случая, като страната ще преразгледа удължаването на COVID-пропуска за международни пътувания във и извън Франция до 31 март 2023 г.

 

Коментари

Новини Варна