IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:00 | 3 август 2022
Обновен: 17:55 | 26 март 2024

А Сандов спря строежа на "Струма". И сега, връщаме ли €1.6 млрд.?

На изпроводяк бившият министър е отменил всички предишни процедури по ОВОС

По материала работи: Слав Велев
А Сандов спря строежа на "Струма". И сега, връщаме ли €1.6 млрд.?

Графика: БНТ

В понеделник в 17.00 часа министърът на екологията в оставка Борислав Сандов е отменил всички предишни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), които даваха възможност в обозримо бъдеще да бъде довършена АМ "Струма" през Кресненското дефиле, съобщи сайтът "Еко Новини".

Това означава, че България ще върне на Брюксел всичките 1.6 млрд. евро, които страната досега е получила за изграждането на АМ "Струма".

Пред "24 часа" министърът в оставка Борислав Сандов потвърди, че има разписани заповеди за "Струма", но отказа да уточни точно какви. Той посочи, че по-късно днес официално ще даде допълнителна информация по въпроса.

"Върви спекулация за магистрала "Струма" и едно мое решение от вчера. Моля, не се подавайте на интерпретации. Моето решение е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на Европейската комисия, в т.ч. с писмото на DG Regio до МРРБ и МОСВ. Моето решение не поставя под риск средства на ЕС и България няма да връща пари в следствие на това решение. Подробности ще има в официално съобщение по-късно", написа малко след това във фейсбук досегашният министър на екологията Борислав Сандов.

Според сайта "Еко Новини" заповедите за спиране на процедурите за АМ "Струма" не са изготвени от служители на министерството на околната среда и водите, а от активисти на неправителствени организации, които са съветници на Сандов. Причина за това била, че служителите на МОСВ са отказали да участват, тъй като нито са спазени процедури, нито при изготвянето на решението е спазен законът.

Проблем имало и при вписването на тези решения в деловодната система на ведомството. Датата за извеждане на решението била написана с химикал - нещо, което вече не се използва в администрацията. Липсвали и атрибутите, които трябва да присъстват в такива документи – подписи на експертите от МОСВ, изготвили и съгласували документа, пише още "Еко Новини". Възможно е тези решения на Сандов да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд и той да ги отмени. АПИ вече се е захванала с оборването. Очаква се служебният министър да отмени съмнително издадените заповеди от Сандов, с което да прекрати порочната практика отиващи си министри да взимат съмнителни решения в личен интерес, пишат още от сайта. Ако това не се случи, то перспективата е АМ "Струма" през Кресна да бъде завършена след 2030 г.

Коментари

чичи ( преди 1 година )
кво стана със Западния обход? вече щеше да е готов??
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна