IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
16:30 | 8 август 2022
Обновен: 01:56 | 26 март 2024

Служебният кабинет отпушва износа на оръжие

Натрупани са между 230 и 240 преписки на стойност 1 млрд. лева, обясни Стоянов

По материала работи: Слав Велев
Служебният кабинет отпушва износа на оръжие

Министерството на икономиката ще отпуши износа на оръжие за 1 млрд. лева. Това съобщи ресорният служебен министър Никола Стоянов на пресконференция, предаде БНТ.

По думите му в момента оръжейният бранш е "на колене" заради забавяне на одобренията за експорт. Предходният министър Корнелия Нинова не е свиквала комисия, която да одобри отговарящите на условията искания за експорт.

"Това е заложена бомба, но аз ще изпълня задълженията си. Ще свикам комисия и всички търговци, които отговарят на условията ще бъдат допуснати да осъществят дейността си. Натрупани са между 230 и 240 преписки на стойност 1 млрд. лева," обясни Стоянов.

Той допълни, че не може да оспори твърденията на бившия изпълнителен директор на държавния оръжеен търговец "Кинтекс" Александър Михайлов, че България е изнесла над 4000 тона оръжие за Украйна през Полша.

"Не съм проверявал информацията. Предполагам, че колегата не би се позовал на грешни данни. Със сегашния износ ще се увеличат количествата, и това благодарение на Нинова, на нея ѝ ги бройте", каза служебният икономически министър.ю

Стоянов обяви, че не иска реваншизъм спрямо Корнелия Нинова и хората, които работят и си вършат работата и са назначени по нейно време, ще запазят постовете си. Той обаче планира да назначи още трима души в борда на Държавната консолидационна компания, така че да станат общо 7.

"За последните седем месеца от министерството са уволнени 72 души. Назначени на тяхно място са хора без конкурс, не мисля, че това е редно. Обявявани са конкурси за определени длъжности в последния момент. Смятам да променя правилника за прилагане на закона и да въведа минимално изискване за срок на конкурсите", каза Стоянов.

Потърсихме за коментар бившият вицепремиер и икономически министър от кабинета "Петков" - Корнелия Нинова. Очакваме реакцията ѝ.

Коментари

Новини Варна