IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:40 | 17 март 2023
Обновен: 15:09 | 25 април 2024

Новата система в ТЕЛК тръгва от май

Мобилни медицински екипи ще обикалят отдалечени места в Добрич

По материала работи: Слав Велев
Новата система в ТЕЛК тръгва от май

До края на месец април от Информационно обслужване ще бъдат готови с дигитализацията на експертизите в ТЕЛК. Това е получил като уверение служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който изрази надеждата, че от началото на месец май новата система ще започне да функционира, предаде Радио Варна

Министър Асен Меджидиев призна, че системата на ТЕЛК не работи добре и затова има нужда от реформиране.

Много по-бъзро ще се извършват експертизите и много по-коректно. Освидетелстването ще се извършва само по документи, няма да се осъществява среща лекар - пациент, каза той.

Министър Меджидиев заяви, че с обединяването на процентите от различните заболявания на един пациент предстоят много преосвидетелствания. С реформата на комисиите ще бъде поставян срок от 7 до 10 дни, в които ще се извършва едно освидетелстване.

По думите ми системата ще бъде разтоварена, тъй като ще има много повече освидетелстващи лекари.

В област Добрич се очаква до десетина дни да стартират две кампании, организирани от Министерството на здравеопазването, в които да се предостави достъп до медицински специалисти на населението от по-малките и отдалечени места в областта, както и телемедицински услуги. При посещението си в Добрич здравният министър д-р Асен Меджидиев подчерта, че област Добрич е първата, в която ще се започне с мобилните екипи от специалисти.

Министър Меджидиев заяви, че в предстоящия закон за финансиране на областните болници ще бъдат предвидени средства и за този проект. 

Над 19 000 деца са били прегледани за десет години от съществуването на кампанията „Детско здраве“. Записаните за консултация със специалисти в област Добрич са 320. Министър Меджидиев обърна внимание, че дори и незаписани, децата няма да бъдат връщани и ще се прегледат.  "Колегите ще работят ако трябва през целия ден. Ще има лекари от 12 специалности", посочи Меджидиев.

В началото на април ще започне и кампанията за посещение на екипи от областната болница в Добрич в отдалечените и малки населени места. Предвидено е да започне и изпълнението в област Добрич и на телемедицинската услуга. "Предстои със съдействието на кметовете на общините и директора на областната болница да бъде уточнен графикът", каза още здравният министър.

До края на месец април ще бъде готов проектът за дигитализацията на ТЕЛК, обяви още министър Меджидиев.  

По отношение на въздушната медицинска помощ министър Меджидиев обясни, че до идването на първия закупен хеликоптер през месец декември ще бъдат взети на лизинг два, заедно с екипите, които са необходими. 

Във връзка със зачестилите случаи на варицела и скарлатина в страната министър Асен Меджидиев посочи, че се предвижда по-широк мащаб на ваксиниране и профилактика за следващата година.

Коментари

Новини Варна