IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:00 | 26 август 2023
Обновен: 09:34 | 1 май 2024

Прогноза: Цените на горивата скачат над 3 лева

Търговците се опасяват, че заради силния държавен натиск собствениците на рафинерията в Бургас ще я затворят

По материала работи: Слав Велев
Прогноза: Цените на горивата скачат над 3 лева

Цените на масовите горива ще преминат психологическата граница от 3 лева за литър, ако бъде отнета дерогацията на бургаската рафинерия за работа с руски петрол. Прогнозата е на Асациацията на търговците и производителите на горива. За поредна седмица цените на масовете горива остават високи. Търговците на петрол предупредиха, че отнемането на дерогацията за преработване на руски нефт от бургаската рафинерия ще доведе до повишение.

"Ако се отнеме дерогацията говорим за 8- 9% вече ще има увеличение на тези цени, които имаме до момента., което за нашия пазар е доста висока цена и ще се получи вече над 3 лева", каза за БНТ Димитър Хаджидимитров - Асоциацията на българските търговци, производители, вносители на горива.

Търговците се опасяват, че заради силня държавен натиск собствениците на рафинерията в Бургас ще я затворят. "Няма гарантирани доставки, а все пак собствеността на рафинерията е руска и ако компанията реши, че няма да обработва друг продукт, освен руски, не виждам как някой може да ги накара от държавата да го прави", каза Димитър Хаджидимитров.

Според анализатори от Центъра за изследване на демокрацията обаче, преминаването към неруски нефт няма да повлияе  и трусове на пазара не се очакват.

"Рафинерията на Лукойл е изключително модерна и може да преработва най-различни видове суров петрол, като това включва като руски, така и петрол от Черноморието - кахаски, азерски петрол. Можем да докарваме включително петрол от Близкия изток, без това да оскъпява значително производственоите разходи", каза Констанца Рангелова - старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Според тях, дори спирането на рафинерията няма да доведе до покачване на цените, тъй като мястото ще бъде заето от много на брой конкуренти в региона.

Коментари

Новини Варна