IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:15 | 11 септември 2023
Обновен: 15:16 | 3 май 2024

Честваме паметта на света Теодора Александрийска

Навършват се 22 г. от атентатите на 11 септември

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на света Теодора Александрийска

Днес църквата почита паметта на една светица, чиито труден и изпълнен с превратности житейски път е пример за смирение, покаяние и силна вяра. Честваме паметта на света Теодора Александрийска. Tя била родом от град Александрия. Живяла по времето на император Зенон (474-491 г.). Нейният покаен подвиг е особен и никак не бил лек. Света Теодора била омъжена и била примерна съпруга, но доколкото никой не е застрахован против греха, така и тя поради неразумно увлечение извършила прелюбодеяние.

Деянието й останало скрито, но съвестта непрекъснато я укорявала. Затова решила да изкупи своя грях, тайно напуснала съпруга си и облечена като мъж отишла да се замонаши в мъжки манастир, за да се бори с изкушението. Приела мъжкото име Теодор. Там показала силно покайно настроение и голямо послушание, неуморно работела, дори повече от всички монаси.

След две години на тежък труд, молитва и пост обаче монахът Теодор (т.е. Теодора) бил наклеветен от злонамерени хора, че е блудствал с жена. Те дори донесли едно пеленаче, което изоставили пред вратата на манастира с обвинението, че е негово (всъщност нейно). За да не се разкрие, смирената Теодора понесла клеветата, взела бебето и се заселила недалече от манастира в бедна колиба да го отгледа като собствено. Защото си помислила, че и това детенце явно е плод на прелюбодейство или блудство. Цели седем години сред несгоди и оскъдица тя се грижила за детето. Понякога й помагали с храна хора от околните селища, пастири й давали мляко за детето. Накрая отново била приета в манастира, където момчето било поверено на учители заедно с други сирачета. Това момче по-късно също станало монах в обителта, където бил отгледан и образован.

Теодора пък продължила още няколко години да се подвизава примерно като монах Теодор, докато накрая се упокоила. Тогава при подготвянето на тялото й за погребение се разкрило, че този смирен и много усърден монах Теодор, понесъл толкова несправедливи упреци и клевети, бил жена.

Днес имен ден празнуват: Теодора, Теди, Дора, Теодор и Тео. Честит празник на всички именици!

Днес е един от най-тъжните дни в съвременната световна история. Днес се навършват 22 години от поредицата самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г.

Сутринта на този ден, 19 терористи отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което, за по-малко от 2 часа, кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Жертвите на атентата обаче са далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени. Днес огромен брой хора, намирали се в Ню Йорк по време на атентатите страдат от рак и белодробни заболявания.

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото, са най-тежко засегнати. Около 10 000 от тях са диагностицирани с рак по данни на федералната програма за медицински грижи за оцелелите от атентатите, като броят на заболелите постоянно расте.

От тези, намирали се в района, покрит от дима и праха от срутилите се сгради, в медицинската програма са включени 21 000. Техният брой се е удвоил от 2016 г. до средата на 2019 г. Близо 4000 от тях са болни от рак, най-често на простатата, гърдата или кожата.

Атентатите от 11 септември са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и на целия свят. Именно това ще бъде и една от темите в днешното ни предаване.

 

Коментари

Новини Варна