IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:20 | 5 октомври 2023
Обновен: 03:05 | 29 април 2024

Продължават блокадите на енергетици и миньори

Вижте затворените пътища в седмия ден на недоволство и протести у нас

По материала работи: Слав Велев
Продължават блокадите на енергетици и миньори

Снимка: БНТ

Седми ден блокади на миньори и енергетици. И след приемане на споразумението в енергетиката от парламента, недоволството сред част от протестиращите остана и те решиха да продължават с блокадите.

Остават затворени магистрала "Тракия" край Стара Загора, Проходът на Републиката, както и пътят Гълъбово-Раднево, Раднево - Нова Загора и главният път "Русе-Свиленград", в района на с. Главан, предаде БНТ.

Протестите си прекратиха само енергетиците от ТЕЦ Бобов дол, Дупница и Перник. След като споразумението беше одобрено от парламента, те вдигнаха блокадите на магистрала "Струма".

Колегите им от "Тракия" обаче ги обвиниха в предателство и отказаха да освободят движението край Стара Загора. Основното им искане е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението.

"Няма да падне днес блокадата, тъй като срещата с правителството в София си беше пълен цирк. Нямаме доверие на властта, лъгани сме много пъти. Искаме конкретни решения. Да се изтегли териториалния план от Европейската комисия и да се внесат нашите искания в документа. Опитват се да внесат разединение между миньори и енергетици, но ние не се поддаваме. Проблемът не е само регионален. Това е национален проблем, защото ако не се вземе правилно решение от правителството, всички ще пострадаме", каза Георги Господинов, предс. на структурата на КНСБ в мини „Марица-Изток“.

"Разочарован съм от това, което се приказва по националните телевиизии. Срамота е да се наричаме предатели. Хората, които вдигнаха барикадата на АМ "Струма" си отговарят за себе си", отбеляза Янчо Петров, от синдикатите на рудник Трояново-Север.

Протестиращите на Прохода на републиката съобщиха, че ще останат, докато протестират колегите им на АМ "Тракия".

"По-трудно взехме да изкарваме нощта, заради ниските температури, но оставаме, за да подкрепим колегите си миньори", каза един от протестиращите.

Според участниците в акцията остават притесненията за загуба на работни места, въпреки постигнатото споразумение с правителството. Остава неяснотата могат ли да бъдат променени териториалните планове, които вече са внесени в Европейската комисия. Ако енергетиците отстъпят от позициите си на прохода на Републиката, на мястото им ще дойдат миньори, които да продължат блокадите.

Коментари

Новини Варна