IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:46 | 29 март 2024
Обновен: 20:33 | 27 април 2024

Приключиха срещите на президента с потенциалните служебни премиери

Очаква се Радев да обяви своето решение и да издаде указ за назначаване

По материала работи: Слав Велев
Приключиха срещите на президента с потенциалните служебни премиери

Снимка: АРХИВ

Приключиха срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни министър-председатели. Разговорите започнаха веднага, след като ИТН върнаха неизпълнен третия мандат и конституционната процедура беше задействана. Днес държавният глава разговаря с омбудсмана Диана Ковачева, подуправителите на БНБ Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков, както и зам.-председателите на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева, предаде БНТ.

Омбудсманът Диана Ковачева е заявила пред президента, че не може да е служебен премиер, защото е избрана за съдия в Съда по правата на човека в Страсбург и заминава скоро. Другата седмица тя ще подаде оставка като омбудсман.

Според омбудсманът и заместник-омбудсманът трябва да са далече от политиката. Подобно мнение сподели и нейният заместник Елена Чернева - Маркова, която преди дни подаде оставка по лични причини.

Подуправителят на БНБ Радослав Миленков коментира дали би приел поста на служебен премиер с препратка към вчерашните думи на гуверньора на БНБ Димитър Радев. Според Радев не е добра идея БНБ да се въвлича в политически процеси. Освен това, има правила на ЕЦБ, според които ръководните постове в централните банки не трябва да се съвместяват с такива длъжности.

"Вчера управителят на БНБ ясно очертава къде се позиционира БНБ в националната и международната рамка. В този контекст да ви напомня, че съм член на Надзорния съвет на ЕЦБ", коментира Миленков на излизане от срещата с държавния глава Румен Радев.

И друг от подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, заяви, че споделя мнението на гуверньора, а именно - че екипът на централната банка не трябва да заема политически постове.

"Мисля и за еврозона, и за по-нататъшното икономическо развитие. Екипът на БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред. Оттук нататък всеки от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента", каза той.

Включването на управителя и подуправителите на Българската народна банка (БНБ) в тази процедура е решение на законодателя, коментира подуправителят на БНБ Андрей Гюров на излизане от срещата си с президента относно процедурата за назначаване на служебен министър-председател.

"Аз съм тук да изпълним конституционната процедура. Това, което обсъдихме с президента, беше ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната", посочи Гюров.

На въпрос дали би станал служебен премиер Гюров, каза, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да намери решение.

Зам.-председателите на Сметната палата Горица Кожарева и Тошко Тодоров отказаха конкретен коментар след срещата с президента. Казаха, че са много притеснени. Тодоров сподели, че жена му не е спала от месец от притеснение. Двамата смятат, че е недоразумение изборът за служебен премиер да се свежда само до 10 души. Според тях има по-достойни хора да заемат този пост.

Вчера президентът разговаря с председателя на парламента Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Според новите промени в Конституцията държавният глава може да избере служебен премиер между председателят на парламента, управителят и тримата подуправители на БНБ, председателят на Сметната палата и двата му заместници, както и омбудсманът и нейния заместник. Но заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. Така броя на кандидатите стана с един по-малко.

След като приключат разговорите държавният глава трябва да обяви решението си кого избира за служебен премиер. И да издаде указ за назначаването му. А служебният премиер да сформира правителство. Конституцията не посочва в какъв срок да стане това.

Коментари

Новини Варна