IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
08:04 | 22 октомври 2014
Обновен: 03:58 | 27 юли 2024

Европарламентът ще гласува днес новата ЕК

Европейският парламент ще гласува от 13.00 ч. българско време на сесията си в Страсбург пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер

По материала работи: Златина Добрева
Европарламентът ще гласува днес новата ЕК

Европейският парламент ще гласува от 13.00 ч. българско време днес на сесията си в Страсбург пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това съобщава кореспондентът на БТА от Брюксел.
Според европейското законодателство комисията ще бъде гласувана от евродепутатите поименно, като за утвърждаването й е необходимо мнозинство от подадените гласове. Правилата предвиждат възможност парламентът да приеме или да отхвърли комисията, както и да отложи гласуването.
Мандатът на ЕК е пет години, а еврокомисарите биват определени на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея. Комисията изпълнява своите задължения при пълна независимост, се посочва в договора за ЕС. Според регламентите еврокомисарите не могат да искат, нито да приемат, инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция. Те се въздържат от всякакво действие, несъвместимо с функциите им или с изпълнението на задачите им.
Еврокомисар подава оставка, ако председателят му я поиска, припомня още БТА. След като ЕП утвърди ЕК, тя подлежи на назначаване от Европейския съвет с гласуване с квалифицирано мнозинство.
Предвижда се комисията на председателя Жан-Клод Юнкер да бъде назначена на предстоящото заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в края на тази седмица.
Съставянето на комисията на Юнкер премина през няколко препятствия, най-сериозното от които бе отхвърлянето от изпитната комисия на ЕП на кандидата на Словения за еврокомисар Аленка Братушек, припомня агенцията.
Българският представител в новата ЕК ще бъде Кристалина Георгиева, която бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи в мандата на председателя Жозе Барозу. В новия си мандат Георгиева се издига до един от седемте заместници на председателя и ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Георгиева ще следи за изразходването на 140 милиарда евро годишен бюджет, ще отговаря за над 30-те хиляди служители на ЕК, както и за дейността на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Коментари

Новини Варна