IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:50 | 6 август 2021
Обновен: 15:57 | 23 април 2024

САЩ получи секретна информация от Ухан

Не може да я разчете. Трябват им супер компютър, специфични познания по биология и генетика и да знаят мандарин

По материала работи: Слав Велев
САЩ получи секретна информация от Ухан

Снимка: DW

Американски медии установиха, че разузнавателните служби на САЩ са имали проблеми, когато се опитали да проучат масива от генетични данни за коронавируса, получени от лабораторията в Ухан.

Според Си Ен Ен, която цитира осведомени източници, констатациите са "генетични схеми", които са взети от проби от вируса, които са били изследвани в лаборатория Ухан. Припомняме, че точно там през декември 2019 г. за първи път беше регистрирана епидемията от коронавирус.

Медиите твърдят, че начинът, по който тайните служби са получили каталога, е неясен, но най-често устройствата, които обработват такъв обем данни, се свързват с външни облачни услуги, които биха могли да бъдат хакнати. Получените данни обаче не са обработени и при четенето им и получаването на полезна информация е имало проблеми.

Първият е необходимостта от компютри с висока мощност. Медиите обясниха, че силите за сигурност разчитат на използването на суперкомпютри от лабораториите на Министерството на енергетиката на САЩ.

Вторият проблем е намирането на кадри за разчитане на информацията. Те трябва да бъдат надеждни, да имат специфични познания по биология и генетика и да владеят мандарински диалект.

Източникът обясни на телевизионния канал, че има „надеждни учени“, които ще бъдат тествани от специалните служби, но само малък брой от тях говорят мандарин. И накрая, още по-малко от тях са специалисти по биология.

В края на май президентът Джо Байдън обясни, че разузнаването не е стигнало до заключение относно източника на вируса. Установяваше се свъ рзано ли е появяването му с контакт с животни или изтичане от лабораторията.

В същото време той призова специалните служби да удвоят усилията си за окончателното заключение, което трябва да стане публично достояние след 90 дни.

Коментари

Новини Варна