IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
10:00 | 13 октомври 2021
Обновен: 19:29 | 28 март 2024

Пълна забрана за пиене и шофиране и у нас. Няма бирааа, няма бира...

Европейският парламент гласува резолюция за намаляване на скоростта в градовете

По материала работи: Слав Велев
Пълна забрана за пиене и шофиране и у нас. Няма бирааа, няма бира...

Европейските пътища са все по-безопасни, но скоростта, с която те се превръщат в такива, все още е бавна и Европейският съюз иска да ускори процеса, така че да има по-малко жертви по пътищата. Затова и евродепутатите приеха приеха резолюция относно безопасността на движението в ЕС.

Новите мерки включват преди всичко намаляване на скоростта в жилищни райони. Европейският съюз препоръчва тя да се намали до 30 км/ч, за да може да се защитят пешеходците и велосипедистите. В резолюцията се припомня, че именно превишената скорост е свързана с 30% от инциденти с фатален изход.

Втората цел е да се намали смъртността на пътя след употреба на алкохол. В момента 25% от смъртните случаи на пътя са по тази причина. В много от държавите в ЕС има толеранс (в България той е до 0.5 промила), но сега се настоява той да бъде понижен до нула. Такъв е случаят в някои източноевропейски страни . като Унгария или Словакия, например.

В резолюцията се припомня, че 22 700 души умират всяка година по пътищата на ЕС, около 120 000 са сериозно ранени. ЕС си беше поставил за цел да намали наполовина броя на смъртните случаи по пътищата между 2010 и 2020 година, но в крайна сметка беше постигнат спад само с 36%. Сега новата цел е нула жертви през 2050 година и за да се постигне това, се предприемат новите мерки.

Сред тях е включването на „безопасен режим на шофиране“ в смартфоните, така че водачът да не се разсейва повече по време на шофиране. Именно използването на мобилни телефони е сред най-честите причини за инциденти на пътя.

Коментари

Васко ( преди 2 години )
Унгария словакия , винаги гледате чуждите държави, защо някой от евржпа не каза бэлгария *** българия
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 2 години )
Бай ганъо аэ първо пия а после карам не пия в движение
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Пламен. ( преди 2 години )
Обирджи чудят се как да крадът пари нито сме унгария нито Словакия нито сме развити като икономика като тях ще сложите глоба от 200 до 400лв и ще трябва да я гладуваме 3 мисеца защото минимална заплата 700лв глоба 200лв и тн.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 6 rate up comment 6
Новини Варна