IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:15 | 25 февруари 2022
Обновен: 18:24 | 30 април 2024

Стотици убити – военните цели на Путин хората ли са? СНИМКИ от фронта

Путин твърди, че войските му поразяват само военната инфраструктура

По материала работи: Слав Велев
Стотици убити – военните цели на Путин хората ли са? СНИМКИ от фронта

Снимки: БГНЕС

Сърцераздирателни снимки от Украйна, показващи мъж, плачещ над тялото на баща си, повален от руска ракета, трогнаха милиони. В същото време руският президент Владимир Путин твърди, че войските му поразяват само военната инфраструктура. 

По думите му той пази цивилните граждани на Украйна.

Рано сутринта Русия предприе едновременни атаки от юг, изток и север, по суша и по въздух, убивайки най-малко 40 цивилни, включително дете в жилищен блок в Харков.

Съобщава, се че цивилните жертви са вече 203, а други стотици са ранени, след като руските танкове преминаха границата, а военни се спуснаха с парашути в източните региони по-рано днес.

Руското министерство на отбраната продължава да твърди, че атаките не са насочени към към градове или цивилни. "Няма заплаха за населението", уверява Москва.

Луганск, Суми, Харков и Чернигов  съобщават, че са били обект на атака, а взривовете се съобщават и на запад - в Житомир и Лвов, близо до границата с Полша.

Разпространените снимки показват истинското лице на войната с покрити от кръв цивилни, спасени от службите за спешна помощ след обстрел, други са с наранявания по главите, лицата и ръцете им - покрити с марли.

Междувременно международното летище в Киев беше ударено още при първата бомбардировка рано сутринта.

"Събудих се от бомбардировките. Събрах си чантата и се опитах да избягам", каза Мария Кашкоска, докато се приютяваше в метростанция в Киев.

Ужасяващо видео показва момент, в който снаряд пада близо до велосипедист в Уман, Черкаска област. В докладите се посочва, че най-малко един цивилен е убит и петима други са ранени при ракетната атака, която предизвика евакуация на населението в радиус от 19 мили от близката военна част.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг излезе с изявление, в което осъди "безразсъдната и непредизвикана" атака на Русия срещу Украйна, която излага на риск безброй животи.

"За пореден път, въпреки многократните ни предупреждения и неуморните ни усилия да се ангажираме с дипломация, Русия избра пътя на агресия срещу суверенна и независима държава", заяви той.

Путин оправда всичко това в телевизионно обръщение, заявявайки, че атаката е била необходима за защита на цивилните в Източна Украйна. Той обвини САЩ и техните съюзници, че пренебрегват исканията на Русия да попречат на Украйна да се присъедини към НАТО и за гаранции за сигурност. 

Той също така заяви, че Русия не възнамерява да окупира Украйна, но ще предприеме действия за нейното "демилитаризиране" и ще изправи пред съда онези, които са извършили престъпления.

Хиляди граждани на Украйна са в бомбоубежища. В Киев хората се скрита в мазетата, докато звуците от далечни експлозии се превърнаха в постоянен фон за тях.

Коментари

анонимен ( преди 2 години )
Украинското КГБ е подготвило записи, с които да излъже, че има разрушения и цивилни жертви в жилищните райни. Така правеха терористите в Сирия, за да излъжат за химически атаки; Руснаците декларираха многократно, че няма да стрелят по жилищни райони. В резултат украинската армия започна да се крие зад гърбовете на мирните жители и да разполага в градовете и по покривите на жилищните сгради тежко оръжие. Това също е присъщо на терористите. Зеленски изрази опасения, че руснаците могат ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна