IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
15:30 | 18 март 2022
Обновен: 12:34 | 25 април 2024

Путин: Украйна бави преговорите

Лавров: Съветските и руските ПВО-та не могат да бъдат преотстъпвани

По материала работи: Слав Велев
Путин: Украйна бави преговорите

Руският президент Владимир Путин обвини днес украинските власти, че протакат преговорите, но добави, че Москва е готова да търси решения. Той направи това в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц.

"Беше отбелязано, че режимът в Киев се опитва по всички възможни начини да протака преговорите, като отправя все по-нереалистични предложения", съобщи Кремъл след разговора. Въпреки това руската страна е готова да продължи "търсенето на решение" в съответствие с принципните си подходи, съобщи пресслужбата на руското правителство, предаде Bulgaria ON AIR.

Руският президент обърна внимание на ракетните атаки на украинските сили за сигурност срещу жилищни райони в Донецк и Макаевка, в резултат на които имаше много жертви. "Тези военни престъпления бяха пренебрегнати от Запада", се казва в изявление на пресслужбата на Кремъл.

Разговорът се проведе по инициатива на Шолц. Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече телефонните разговори между Путин и Шолц "трудни", но добави, че подобни контакти са все още необходими. Песков заяви, че още е рано да се говори за споразумение, което руските и украинските преговарящи биха могли да подпишат.

"Мога само да заявя, че руската делегация показва готовност да работи много по-бързо, отколкото го прави сега", заяви той пред журналисти. "За съжаление, украинската делегация не е готова да ускори темпото на преговорите", добави Песков, цитиран от БГНЕС.

По време на разговорите си с Шолц Путин също подчерта, че руските войски "правят всичко възможно" да спасят цивилното население, включително чрез коридори за сигурност, съобщи Кремъл, като добави, че вчера от югоизточния град Мариупол са евакуирани около 43 000 души.

Путин ще разговаря по телефона и с френския президент Еманюел Макрон тази вечер.

Съветските и руските системи за противоракетна отбрана (ПРО), които са на разположение на някои страни от НАТО, не могат законно да бъдат прехвърляни на трети страни. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за RT, предава ТАСС.

„По прагматични причини в Киев, вярват, че могат да поискат от членовете на НАТО, които все още притежават съветски системи за противоракетна отбрана да им прехвърлят тези системи за ПРО, Киев вярва, че ще ги защитят. Искам да напомня на всички страни, които смятат, че съветските системи за противоракетна отбрана и руските системи съществуват в съответствие с междуправителствени споразумения и договори, които също имат потребителски сертификат. И този сертификат, потребителското споразумение, не позволява те да бъдат изпращани на трети страни държави. Това е напълно легитимно изискване", каза още Лавров.

Според Лавров, Руската федерация ясно е дала да се разбере, че всякакви пратки оръжия, влизащи в Украйна, ще станат легитимна цел на руска специална операция в Украйна, насочена към изкореняване на заплахите срещу Руската федерация.

„Ние казахме много ясно, че всеки товар, който влезе в украинска територия, който ще считаме за оръжия, ще стане легитимна цел“, допълни Лавров.

Според него това е "напълно разбираемо", тъй като Руската федерация провежда операция, чиято цел е да унищожи всяка заплаха, идваща от украинска територия срещу Русия.

Коментари

Новини Варна