IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:15 | 19 април 2022
Обновен: 18:35 | 18 април 2024

Започна нова фаза от войната, Русия с офанзива в Източна Украйна

В същото време в България на посещение е украинският външен министър Дмитро Кулеба

По материала работи: Слав Велев
Започна нова фаза от войната, Русия с офанзива в Източна Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в понеделник, че руските сили са започнали нова офанзива в Източна Украйна – в началото на страстната седмица за православните християни, което е последният етап от инвазията, довела до нова конфронтация между Русия и Запада.

„Руските войски започнаха битката за Донбас, която подготвяха от дълго време”, заяви Зеленски в обръщение късно в понеделник. „Голяма част от армията е съсредоточена за провеждането на тази офанзива”.

Зеленски не коментира изрично никакви нови движения в източната част на страната, където украинските сили се сражават с контролираните от Русия сепаратисти от осем години, а представителите на Пентагона все още са предпазливи относно началото на новата офанзива. Но изявлението на Зеленски подчертава колко бързо се променя динамиката на конфликта, след като Русия изтегли войските си от околностите на Киев по-рано този месец, след неуспешния опит за превземане на столицата.

По-рано през деня руски ракетни удари по западноукраинския град Лвов, близо до границата с Полша, нарушиха спокойствието на региона, който в по-голямата си част остана незасегнат от войната, тъй като Русия разшири ударите си в цяла Украйна.

Президентът Зеленски заяви, че през последните дни Русия е разположила повече военни сили и оборудване в Източна Украйна и около нея, подготвяйки почвата за нова фаза на настъплението на Москва. Комбинация от руски военни грешки и по-силна от очакваното украинска съпротива помогна на Киев да осуети настъплението на Русия към столицата и други части на страната.

Броят на руските батальонни тактически групи в Украйна е нараснал до 76 от 65 преди няколко дни, заяви високопоставен представител на отбраната на САЩ. Такива батальонни тактически групи обикновено наброяват от 700 до 1000 военнослужещи.

Пентагонът разглежда руските удари през последните дни като част от така наречените „операции по формиране”, с които Русия цели да се опита да възпрепятства способността на украинците да снабдяват бойните си сили преди голяма офанзива в Източна Украйна и да смекчи съпротивата в ключови градове в Източна Украйна. Тя заяви, че планираните цели включват складове за боеприпаси или други възли.

„Все още смятаме, че това, което виждаме, е част от оформянето на операциите”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, запитан за различни украински изявления, че войната в източната част на страната е преминала в по-активна фаза. „Руснаците продължават да създават условия според тях „евентуален успех на терен,” като вкарват повече сили, вкарват повече помощни средства, вкарват повече възможности за командване и контрол за операции, които тепърва предстоят”.

В източната част на страната най-тежките сражения са около Попасна и Донецк, заяви висш представител на Пентагона, цитиран от The Wall Street Journal. Сраженията продължават и около Изиум, а руснаците струпват значителни сили северно от града.

Със засилването на сраженията САЩ и други членове на НАТО се стремят да снабдят Украйна с повече военна техника.

САЩ очакват през следващите няколко дни да ускорят обучението на украинските войски извън Украйна за използване на гаубици и нови радарни системи, включително радари за противодействие на батареите, които да определят посоката на руския артилерийски огън. САЩ изпращат 18 155-милиметрови гаубици като част от новата доставка на оръжия.

Ударите по Лвов бяха нанесени в момент, в който руските ракети и артилерия поразиха стотици цели, довели до смъртта на цивилни граждани и разрушения в няколко други украински градове. Русия засилва военните си операции, включително въздушни удари и артилерия, като част от кампанията за поемане на контрол над източната част на Донбас.

Руски крилати ракети убиха седем и раниха 11 души в Лвов, включително детето на семейство, избягало от Харков в Западна Украйна, която е под руска атака от първите дни на конфликта, заяви кметът на Лвов Андрий Садовий. В града, разположен на около 70 км от границата с Полша, три от ракетите са попаднали във военна инфраструктура, а една ракета е ударила сервиз за гуми и е повредила близките къщи и автомобили, съобщиха регионалните власти.

„Това са първите смъртни случаи на цивилни граждани в нашия град”, каза  Садовий. „Скърбим за загиналите, но трябва да бъдем възможно най-бдителни”.

Украинските власти съобщиха и за четирима загинали цивилни при руска атака във фронтовия град Кременна, в Луганска област на Донбас, и заявиха, че са загубили контрол над града. При обстрел в Харков са загинали двама цивилни, съобщи местната прокуратура, а снарядите са паднали върху детски площадки в близост до жилищни сгради.

Междувременно украинските войски в пристанищния град Мариупол продължиха да се отбраняват ден, след като отхвърлиха руския ултиматум да се предадат. Русия се стреми да превземе града, за да освободи войски за офанзивата си в Донбас и да осигури сухопътен коридор от контролираната от Русия територия на изток до Кримския полуостров.

Според високопоставен представител на отбраната на САЩ и британското разузнаване битката за Мариупол възпрепятства подготовката за тази офанзива. След като този град бъде превзет, „почти дузина” батальонни тактически групи ще бъдат освободени за други операции в други части на Източна Украйна, каза служителят.

Нападението срещу Лвов е най-смъртоносното в града от началото на войната. Лвов е далеч от фронтовата линия на войната и относителната му безопасност го превърна в обичайна дестинация за украинците, бягащи от източната част на страната. Ракетните атаки напомниха, че руските оръжия с далечен обсег на действие продължават да бъдат заплаха в голяма част от страната в момент, когато някои бежанци се завръщат. При предишни руски удари бяха убити хора извън града, в района на Яворов, но тези са първите ракети, които достигнаха града.

„Руснаците продължават варварски да атакуват украински градове от въздуха, цинично заявявайки пред целия свят „правото” си да... убиват украинци”, заяви в Twitter Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски.

Ударната вълна от ударите е разбила прозорците на близкия хотел, в който са били настанени украинци, евакуирани от други региони, каза Садовий.

Четирима цивилни, бягащи от войната, са били убити при руска атака в източния украински град Кременная, съобщава Серхий Хайдай, губернатор на Луганска област, граничеща с Русия. Той заяви, че контролът над Кременная е изгубен и се водят улични боеве.

В Краматорск, Украйна, мястото на нападението, при което по-рано този месец загинаха над 50 души на жп гара, властите съобщиха за ракетен удар, който е засегнал жилищни сгради и друга инфраструктура и е прекъснал доставките на електроенергия и газ.

Евакуацията на цивилни граждани от градове в близост до фронтовата линия, включително Мариупол, беше отменена в понеделник, след като Украйна и Русия не успяха да се споразумеят за хуманитарни коридори, заяви украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук в публикация във Facebook. Тя заяви, че руските сили блокират и обстрелват хуманитарните маршрути.

Междувременно Зеленски призова за продължаване на мирните преговори за разрешаване на ситуацията в Мариупол, голяма част от който е превърнат в руини, а повечето от останалите жители нямат достъп до храна, вода и електричество.

Последните украински войски в Мариупол са се окопали на позиции в завода за желязо и стомана „Азовсталь“, където се задържат, въпреки че са до голяма степен обкръжени и отрязани от линиите за снабдяване.

Полкът „Азов“ заяви, че продължава да се сражава, притискайки руските войници. „Въпреки превъзхождащите сили на противника бойците от полк „Азов“ предприемат контраатака“, заяви групата в Telegram.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че преговорите с Украйна продължават, но напредъкът е бавен. През миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че мирните преговори с Киев са стигнали до задънена улица.

„Контактите продължават на експертно ниво в рамките на преговорния процес“, заяви Песков пред репортери в понеделник. „Има много какво да се желае по отношение на динамиката на преговорния процес“.

Междувременно руският президент Владимир Путин очевидно се надява на мотивационен ефект от наградата за 64-та моторизирана пехотна бригада: с президентски указ тя ще получи почетното звание „гвардейска“, което се обосновава с „героизъм и храброст, решителност и смелост“. Това е същата бригада, която Украйна и независимите наблюдатели обвиняват във военни престъпления и масови убийства на цивилни в град Буча.

По данни на ООН от началото на руската инвазия досега повече от 4,9 млн. от общо 44 млн. жители са напуснали Украйна. Освен това повече от седем милиона души в страната са разселени.

Повече от 2,8 млн. души от Украйна са потърсили убежище в съседна Полша. Но граничната служба на страната членка на ЕС съобщи, че в неделя отново е отчела повече влизания в Украйна, отколкото излизания от източната съседка.

Германия е регистрирала до момента 357 253 бежанци от Украйна, съобщи Федералното министерство на вътрешните работи в Twitter в понеделник. Действителният брой обаче вероятно е по-висок, тъй като по границите не се извършва фиксиран контрол и на хората с украински паспорти е разрешено да пребивават в ЕС в продължение на 90 дни без виза.

Повече от 188 000 бежанци от Украйна са влезли в България от 24 февруари, когато Русия започна инвазията си в Украйна, съобщи правителствен служител. От този брой над 88 000 бежанци са останали в България, заяви пред bTV Валери Рачев, ръководител на назначената от правителството група за управление на бежанската криза. 

Междувременно Зеленски е разговарял отново с българския премиер Кирил Петков. Двамата са дискутирали свързаните с навигацията в Черно море проблеми, а Зеленски е благодарил на министър-председателя ни за подкрепата на България за Украйна.

В същото време в България на посещение е украинският външен министър Дмитро Кулеба, предава БТА, позовавайки се на пресслужбата на Министерския съвет.

Кулеба ще разговаря в днешния ден, в който става на 41 години, с министър-председателя Кирил Петков, като все още не се уточнява часът на срещата.  

Коментари

Новини Варна