IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
11:45 | 27 април 2022
Обновен: 23:35 | 24 април 2024

С 21% скочи цената на газа в Европа

Какво става със стойността на горивата след спрените доставки на синьо гориво от Русия?

По материала работи: Слав Велев
С 21% скочи цената на газа в Европа

Снимка: iStock

Цената на природния газ в Европа при откриването на търговете нарасна с 21 на сто и прехвърли 1350 долара за 1000 кубични метра на фона на новината за спирането на газовите доставки за Полша и България, сочат данни от Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от ТАСС.

Стойността на майските фючърси в газоразпределителния център Те Те Еф (TTF) в Нидерландия нарасна до 1374 долара за 1000 куб. метра или 7125 евро за МВт/ч. След това цената на газа спадна до 1250 долара.

По-рано "Газпром" съобщи, че напълно е спрял доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" и полската PGNiG, тъй като те не са платили в рубли в определения срок.

"Газпром" обаче съобщи, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна в съответствие със заявките на клиентите.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев съобщи, че от сутринта получават искания от предприятия за доставки на алтернативно гориво. Според Терзиев обаче няма прогноза за рязък скок в цената на горивата по бензиностанциите. 

"Стотинка нагоре, две надолу или пък обратно ще бъдат до края на месеца и в първата седмица на май за празниците. 3 лв. за автомобилния бензин; 3,10-3,15 за дизеловите горива, но това, което виждаме последната седмица, ще бъде и следващите десетина дни", коментира той след спирането на доставките на природен газ от руската компания "Газпром".

"Енергийният министър не даде ясен отговор как ще бъдат подсигурени газовите доставки и докога", заяви пред БНР Ивайло Найденов - изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. 

"Вече трябва да се мисли как ще се осигурява газ за юни и за юли, какви цени, какви количества ще се заявяват - има предприятия, които могат да намалят производството си, но има и предприятия, които биха били изложени на риск от технологични аварии", каза още той.

Коментари

Новини Варна