IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:00 | 30 септември 2022
Обновен: 08:29 | 25 април 2024

Путин призна Херсон и Запорожие за независими държави

Всички грешки при мобилизацията трябва да бъдат поправени, заяви руският президент

По материала работи: Слав Велев
Путин призна Херсон и Запорожие за независими държави

Путин председателства заседание на Съвета за сигурност на Русия чрез видеоконферентна връзка в Кремъл. Снимка: EPA/БГНЕС

Путин призна и Херсонска и Запорожка области за независими републики – ход преди присъединяването им към Русия. Украйна смята, че са загинали близо 60 000 руски войници, а първите току-що призовани новобранци вече са паднали на фронта. Социологическо проучване в Москва показва, че половината от руснаците гледат с ужас на мобилизацията. Финландия затваря границите си срещу масовото бягство на наборни войници. Преглед на 218-ия ден от войната.

Руският президент Владимир Путин призна окупираните украински територии Херсон и Запорожие за независими държави в пореден акт, противоречащ на международното право. Указите на кремълския лидер за това бяха публикувани снощи. Според протокола на Москва указите са предпоставка регионите да подадат молба за приемане в Руската федерация този петък. Преди това регионите гласуваха за присъединяване към Русия на инсценирани референдуми.

На 21 февруари - три дни преди инвазията на Русия в Украйна - Путин вече призна независимостта на украинските региони Луганск и Донецк, които се наричат "народни републики". И четирите региона кандидатстват за присъединяване към Русия, което Путин планира да официализира на церемония в Кремъл в петък. Според Кремъл церемонията по подписването на споразумението е насрочена за следобеда. Одобрението на парламента, което все още не е получено, се счита за формалност.

Действията на Русия се разглеждат в международен план като престъпление срещу териториалната цялост на Украйна. Нито една държава не признава това. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Путин да намали напрежението. „Такива стъпки се очакват от Москва, особено по отношение на въпроса за присъединяването на някои украински региони към Русия“, заяви Ердоган в разговор с Путин в четвъртък, както съобщи турското министерство на комуникациите.

По-рано Ердоган разкритикува провеждането на фалшиви референдуми в окупираните от Русия области в Украйна. Турция е член на НАТО и поддържа добри отношения както с Украйна, така и с Русия.

Според проучване почти всеки втори руснак е реагирал с уплаха на частичната мобилизация, разпоредена от лидера на Кремъл Владимир Путин. Според резултатите на независимия институт за изследване на общественото мнение "Левада" 47% от анкетираните са определили чувствата си след речта на Путин преди почти седмица като „страх, тревога, ужас". За разлика от тях 23% заявяват, че се „гордеят с Русия". Това е спад от почти десет процента спрямо нападението на 24 февруари. Проучванията на независимия институт "Левада" се считат от западните експерти за сравнително автентични.

Украинското правителство предполага, че през последните дни вече са били убити десетки руснаци новобранци. Това казва президентският съветник Олексий Арестович пред Bild. Той заяви, че очаква руският президент Владимир Путин да разположи своите току-що мобилизирани войници в окупираните територии. „Но ние ще спечелим тази битка. Унищожаването на тези мобилизирани сили няма да е трудно за нас". Запитан колко от 300 000-те нови руски войници са обучени и ще оцелеят, Арестович отговаря: „Нито един. Те са зле екипирани, нямат лекарства и са въоръжени с ръждясали оръжия. Те нямат никакво обучение. Те дори не са зле обучени, а просто не са обучени - това е ужасно. Това е като професионален боксьор да се бие с ученик“. 

Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че „всички грешки“, допуснати в призива за подсилване на военната операция на Русия в Украйна, трябва да бъдат поправени. Това беше първото признание, че „частичната мобилизация“, която той обяви миналата седмица, не върви гладко, предава Ройтерс.

Държавни ръководители и граждани изразяват повсеместно публично недоволство заради начина, по който се извършва мобилизацията, включително оплаквания, че наборни офицери изпращат призовки на явно негодни за военна служба мъже.

Хиляди мъже напуснаха Русия, за да избегнат повиквателна, макар да беше обявено, че ще бъдат мобилизирани хора с военен опит и изисквани специални умения, но властите често не се съобразяваха със здравето, студентския статут и дори възрастта на хората, до които изпращаха повиквателни.

Около 2000 души бяха арестувани при неразрешени антивоенни протести в над 30 града и някои от тях са получили повиквателни по бързата процедура. Според Кремъл това е напълно законно.

„В хода на тази мобилизация възникват много въпроси и всички грешки трябва да бъдат поправени и да бъде предотвратено повторението им в бъдеще“, заяви Путин.

„Например, мисля за бащите на много деца или за хората, страдащи от хронични заболявания, или за тези, които вече са преминали наборна възраст“, допълни той.

Обявената на 21 септември първа мобилизация в Русия след Втората световна война предизвика критики дори сред собствените официални поддръжници на Кремъл, нещо почти нечувано в Русия, откакто тя изпрати армията си в Украйна преди седем месеца.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че някои повиквателни са били изпратени по погрешка, като заяви, че грешките се поправят от областни управители и министерството на отбраната.

Путин се въздържа да припише вина за грешките на министерството, оглавявано от близкия му съюзник Сергей Шойгу, или на областни ръководители, които трябва да решават точно на кого да бъде изпратена повиквателна.

Миналата седмица Шойгу зави, че Москва планира да мобилизира само 300 хил. души. По-късно Кремъл отрече съобщение на независимото издание „Новая Газета Европа“, че необявена клауза в указа за мобилизацията на Путин предвижда да бъдат повикани един милион запасняци.

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган Путин е заявил, че „безпрецедентният саботаж“ срещу газопровода „Северен поток“ е „акт на международен тероризъм“, съобщи Кремъл в комюнике.

Руският президент е казал още, че е необходимо да бъде изпълнено постигнатото с помощта на международната общност споразумение за износа на украинско жито, включително с премахване на бариерите пред доставките на руски храни и торове на световните пазари, допълни Кремъл.

Коментари

Новини Варна