IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
12:40 | 12 октомври 2022
Обновен: 03:52 | 24 април 2024

Русия: Взривът за Кримския мост е пратен от Одеса в Русе, от там през Бургас

8 души са арестувани за взривяването на Кримския мост

По материала работи: Слав Велев
Русия: Взривът за Кримския мост е пратен от Одеса в Русе, от там през Бургас

Нови твърдения от страна на Москва във връзка с взривяването на Кримския мост. Според руската Федерална служба за сигурност използваният взрив е бил изпратен от Одеса през България, Грузия и Армения, предаде руската агенция ТАСС. Като организатор на експлозията е посочен ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов.

В съобщението на ТАСС се казва, че взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 палета с общо тегло над 22 тона. В началото на август е било изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между украинска фирма и посочена като базирана в Русе компания с името Baltex Capital S.A, предаде БНТ.

В информацията се твърди още, че товарът е бил прехвърлен от България в грузинското пристанище Поти, а след това в Армения. За участие в експлозията, определена от Москва като терористичен акт, са задържани петима граждани на Русия и трима граждани на Украйна и Армения. Разследването на терористичния акт продължава. Всички негови организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с руското законодателство, се казва още в съобщението на Центъра за обществени връзки на Федералната служба за сигурност, предаде от ТАСС.

По-малко от две денонощия след експлозията на моста, Москва съобщи, че маршрутът на взривилия се камион е установен и България беше посочена като страна, през която е минал. Информация, която беше категорично опровергана от българските власти и служби.

Фирмата посочена от руските служби като получател на "взрива във фолио" в България не съществува нито в търговските регистри, нито в някакви други форми за контакт.

По-рано безспорно бе установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут, предава БТА. 

Разследването не е приключило, но според Москва атаката на Кримския мост е организирана от украинското разузнаване, а взривът е изпратен от Одеса до Русе.

Любопитно е, че не се споменава Румъния.

Коментари

Новини Варна