IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
07:28 | 13 март 2024
Обновен: 08:16 | 28 април 2024

Барселона отстрани Наполи и се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига

Арсенал надви Порто след дузпи

По материала работи: Слав Велев
Барселона отстрани Наполи и се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига

Отборът на Барселона победи Наполи с 3:1 като домакин в реванша от осминафиналите в Шампионската лига и с общ резултат 4:2 се класира за четвъртфиналите в надпреварата за първи път от 2020 година насам. Наполи отпадна от турнира. Попаденията за домакините реализираха Фермин Лопес, Жоао Кансело и Роберт Левандовски, докато за гостите от Неапол се разписа Амир Рахмани.

Нападателят на Наполи Виктор Осимен застраши вратата на домакините в четвъртата минута, стреляйки от близко разстояние, но Марк-Андре тер Щеген внимаваше и със страхотно спасяване предотврати попадение за Наполи.

Барселона поведе в 15-ата минута, когато Фермин Лопес се разписа за 1:0, пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата на противника след подаване от Рафиня. Каталунците увеличиха аванса си само две минути по-късно, когато Рафиня удари греда, а при добавката Жоао Кансело бе точен за 2:0.

Наполи намали изоставането си в 30-ата минута. Косовският национал Амир Рахмани завърши прецизно добра атака за гостите за 1:2 след асистенция на Матео Политано. Четири минути по-късно италианският шампион можеше да изравни. Джовани Ди Лоренцо засече центриране в наказателното поле и стреля с глава, но не успя да преодолее Тер Щеген.

Грузинският национал Хвича Кварацхелия отправи силен удар в началото на второто полувреме, но прати топката вдясно от вратата на Барселона. Виктор Осимен падна в наказателното поле на домакините в 50-ата минута, но сигнал за дузпа не последва. Пет минути по-късно Рафиня не успя да преодолее вратаря на Наполи Алекс Мерет, а в 67-ата стражът пак спря изстрел на бразилеца. Мерет трябваше да спасява вратата си и след удар с глава на Серхи Роберто, а в 68-ата минута Ламин Ямал прати топката в мрежата на Наполи, но попадението не бе зачетено заради засада.

Илкай Гюндоган пропусна нов шанс за каталунците в 73-ата минута, последва пропуск и на Роберт Левандовски за домакините, както и на Йеспер Линдстрьом за Наполи в 80-ата минута, но в 83-ата опитният Левандовски завърши страхотна отборна акция на Барселона и оформи крайното 3:1.

В другия реванш от осминафиналите Арсенал и Порто трябваше да излъчат крайния победител в Лондон след изпълнение на дузпи. Лидерът в английската Висша лига елиминира Порто след 1:0 в редовното време и 4:2 при дузпите. „Артилеристите“ водеха с 1:0 в края на редовното време и заради успеха на Порто също с 1:0 в първия мач се стигна до продължения. В тях ново попадение нямаше и последваха дузпи, след които Арсенал се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига за първи път от сезон 2009/2010.

Домакините първи стигнаха до изгодна ситуация, но в 13-ата минути Букайо Сака пропусна шанса да донесе преднина на Арсенал. Вратарят на гостите Диого Коща се намеси навреме след удара на Сака. Бразилецът Еванилсон пропиля две възможности за гостите през първото полувреме. В 16-ата минута той стреля вдясно от вратата на Арсенал, а в 22-ата изстрелът му бе спрян от испанския страж на домакините Давид Рая.

Натискът на лондончани даде резултат в 41-ата минута. Белгиецът Леандро Тросар получи чудесно топката от Мартин Йодегор и не сгреши за 1:0 в полза на Арсенал.

В средата на второто полувреме Йодегор прати топката в мрежата на Порто, но голът не бе зачетен заради нарушение на Кай Хаверц срещу Пепе. Франсиско Консейсао застраши вратата на „артилеристите“, но Давид Рая отрази удара му в 70-ата минута. Арсенал пропусна два шанса в рамките на две минути между 83-ата и 85-ата в лицето на влезлия като резерва Габриел Жезус и Букайо Сака след страхотни спасявания на Диого Коща и резултатът след редовните 90 минути остана 1:0.

Двата състава действаха предпазливо в продълженията, а в 101-ата минута Мехди Тареми отправи силен удар, но бе неточен, за да се стигне до дузпи.

Мартин Йодегор, Кай Хаверц, Букайо Сака и Деклан Райс бяха точни за Арсенал. Пепе и Марко Груич се разписаха за гостите от Португалия, но двама бразилци – Вендел и Галено сгрешиха от бялата точка за Порто.

От 22 ч. днес Борусия Дортмунд приема ПСВ (1:1), а Атлетико Мадрид - Интер (0:1)

Коментари

Новини Варна