Гъвкавите работни форми вече не са само територия на стартиращите малки фирми, сочи ново мащабно проучване. Все повече големи компании насърчават служителите си да работят извън офиса, а това оказва се, носи преимущества не само за подчинените, но и за бизнеса, показват данните на IWG - групата-майка от водещи компании за организация на работното пространство. От анкетираните 18 000 професионалисти от различни браншове, в 96 държави, става ясно, че всяка седмица 70% от служителите работят на различно място от офиса поне един ден седмично. Над половината (53%) работят дистанционно през половината или повече дни от седмицата, докато повече от една десета (11%) работят извън главния офис на компанията пет пъти седмично.
Сред основните ползи на гъвкавите работни форми са не само съкращаването на времето за пътуване до офиса, но и увеличаването на продуктивността, чувството на удовлетвореност сред служителите и дори прилив на творчески сили. Над 90% от анкетираните твърдят, че гъвкавите работни пространства позволяват на служителите да бъдат по-продуктивни, когато са в движение, а 84% на сто вярват, че гъвкавият начин на работа помага на бизнеса им да увеличи в максимална степен печалбите си, а още толкова от участниците смятат, че този нов работен модел работи в полза на конкурентноспособността. Над 80 % от хората пък са убедени, че локациите за дистанционна работа помагат на служителите да постигнат по-добър баланс между работа и личен живот, както и, че гъвкавият начин на работа им помага да задържат най-талантливите си служители.
Ползите обаче не са само за служителите. Проучването на IWG в световен мащаб установява също, че и бизнесът осъзнава значителните преимущества на гъвкавия модел. Анкетираните споделят за ръст на бизнеса (увеличение до 89% спрямо 67% през 2016 г.), конкурентоспособност (87% – увеличение спрямо едва 59% през 2014 г.), продуктивност (увеличение до 82% спрямо 75% през 2013 г.), привличане и задържане на работа на изявени таланти (увеличение до 80% спрямо 64% през 2016 г.) и максимизиране на печалбата (83%).