Храната има пряко отношение към здравето и благосъстоянието на организма, а има и такива храни, които биха могли да допринесат за облекчаване на болката.
Орехи Орехите са сред най-здравословните ядки. Те са с богато съдържание на важните омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и са полезни за сърцето. Те осигуряват повече антиоксиданти, в сравнение с ядки като бразилския орех, шамфъстъка, американския орех, фъстъците, бадемите, кашуто, ядките макадамия и лешниците. Орехите са и чудесен източник на протеини и фибри и са много подходящи за междинна закуска. Куркума Жълтата подправка често се използва в жълтото къри. Специфичният си цвят куркимата получава от съединението куркумин. Изследователи от Медицинския център към университета в Мериленд, САЩ, установяват, че куркуминът може да помогне за облекчаване на хроничната болка. Този ефект се дължи на потискането на възпалителните химикали в организма. Ананас Тропическият плод съдържа ензима бромелаин, който е полезен в третирането на мускулни травми като навяхвания и изкълчвания. Според данните на проучване, поместено на страниците на сп. Inflammatory Bowel Disease, този ензим може да подобри храносмилането и да облекчи болките, свързани с ревматоидния артрит. Ленено семе Лененото семе също е богато на омега-3 мастни киселини, които понижават възпаленията в организма. Ленено семе трябва да се смели, за да освободи мазнините. То може да се добави към салатата, киселото мляко или овесените ядки. За допълнително набавяне на омега-3, препоръчително е да се консумира соя, зехтин екстра върджин, както и мазни риби като сьомга и риба тон.