Необходими продукти: ½ кг кайма 2 моркова 1-2 лука целина магданоз
За соса: ½ лимон 1 кисело мляко 4 с.л. брашно сол
Начин на приготвяне: Тенджерата се напълва до половината с вода. Нарязват се 2 моркова, 1-2 лука, добавят се целина и магданоз. След като поврат десетина минути, намаляваме котлона. Омесваме ½ кг кайма с ориз и оформяме кюфтенца с големината на орех. Пускаме ги при задушените зеленчуци.
За соса: Смесват се и се разбиват с миксер: около едно бурканче кисело мляко, четвърт или половин изцеден лимон, 4 пълни лъжици брашно и сол на вкус. Така приготвения сос се добавя към сварените кюфтенца и се бърка внимателно. След около 15 минути ястието е готово.
Приготвя се лесно, сосът е лек и много приятен!