Сьомгата е един от най-предпочитаните продукти за изискани ястия, които са не само вкусни, но и много диетични.
Полезният деликатес предоставя огромно разнообразие откъм начин на приготвяне и допълва балансирания вкус както със сладки, така и със солени и дори кисели подправки.
Днес tialoto.bg акцентирa на един приятен начин на приготвяне на сьомга с мед и соев сос.
За съвършеното ястие ще ви бъдат необходими 10-15 минути в приготвяне, а количеството е достатъчно за две порции.
Необходими продукти: 2 цели парчета сьомга (можете да оставите или да махнете кожата – зависи от личното предпочитание) Сол и черен пипер на вкус 2 супени лъжици масло 3 супени лъжици мед 3 супени лъжици соев сос 2 лайма Кориандър за сервиране Сготвен ориз (по желание за сервиране)
Начин на приготвяне: Овкусете двете филета от сьомга като ги поръсите обилно от двете страни със сол и черен пипер. Поставете ги върху предварително загрят тиган с незалепваща повърхност със съвсем малко зехтин. Запечете едната страна за около 5 минути, докато не получите приятен златист загар. Обърнете внимателно и запечете и от другата страна. Извадете филетата и ги оставете върху хартия за готвене, за да попие мазнината. В същия тиган добавете маслото, меда, соевия сос и изстискайте сока от два лайма. Разбъркайте добре и оставете на слаб огън да поври, докато не се сгъсти глазурата. Можете да опитате и да добавите сол и черен пипер на вкус. Гответе за още минута или две, ако искате да получите много гъст сос. Върнете филетата от сьомга в тигана и поливайте с лъжица от соса. За сервирането можете да сварите ориз и да го поставите като канапе под филетата. Полейте със соса, поръсете със ситно нарязан магданоз и оставете да изстине малко.
Да ви е сладко!