Варна °
fallback
Живот
12:46 | 30 август 2016
Обновен: 05:50 | 15 май 2025

Как влияе глутенът на организма ни

Храни, водещи до стомашни неразположения

По материала работи: Борис Проданов

 

Всички сме чували за глутена, за това че има хора, които страдат от непоносимост към него. Любопитното е, че дори и да не страдате от цьолиакия, но консумирате храни направени от овес, пшеница, ръж, ечемик, някои колбаси и други, също може да изпитате определени неразположения, без дори да подозирате, че е добре да намалите или да спрете консумацията им.

 

Глутенът е растителен протеин, който се добавя в много храни като сгъстител. Какво се случва с тялото ни, когато ограничим консумацията му?

 

За хората страдащи от цьолиакия, едно от първите облекчения, които настъпват, след като спрат храните съдържащи глутен е по-добро храносмилане. Но дори и да нямате непоносимост към глутен, вие също ще се чувствате много по-добре. Неразположения като диария, запек, подуване на корема, газове, спазми, ще намалеят значително.

 

Възпалението и усещането за болка по тялото са другото неразположение, което може да елиминирате, спирайки/намалявайки консумацията на глутенови храни. Болките в ставите ще намалеят или изчезнат напълно, мускулните спазми също, както и главоболието, изтръпването на крайниците.

 

 

dnes.bg

 

Още по темата Храни, засилващи тревожността

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback