Варна °
fallback
Живот
21:00 | 6 януари 2017
Обновен: 19:24 | 19 май 2025

На трапезата на Ивановден задължително слагаме кървавица

Домашен суджук, ошав, ашуре, баница със сирене и свински ребърца в зелев лист са нашите предложения за празничната вечеря

По материала работи: manager

Ивановден се определя като най-празнуваният имен ден в България. На този ден празнуват над 300 000 души.

 

Може би тук е мястото да ги поздравим и да им пожелаем здраве и късмет.

 

А един празник не може и без вкусни гозби. По традиция днес трябва да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което присъства на почти всеки български празник, традиционният за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна кървавица и луканка. Едно българско меню, което повечето от нас биха си хапнали с удоволствие.

 

Ето и примерни рецепти за традиционните ястия на Ивановден.

 

Свински ребра с кисело зеле

 

Необходими продукти:

 

2 кг. свински ребърца

1 голяма кисела зелка

 

Начин на приготвяне:

 

Ребърцата се разделят от хармониката и всяко едно се увива в зелев лист. Подреждат се в глинен гювеч или по-голяма иенска тенджера. Заливат се със зелев сок и вода 1:1 и се добавя 1 с.л. свинска мас или 1 ч.ч. олио. Пекат се 3 часа във фурната на 200 градуса.

 

Ашуре по класическа рецепта 

 

Необходими продукти:

 

500 г жито (грухана пшеница) 

200 г захар 

100 г орехови ядки 

100 г стафиди 

40 г нишесте 

1 ч. л. канела 

2‐3 капки розова вода 

пудра захар за поръсване и дребни бонбонки 

 

Начин на приготвяне:

 

Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2‐3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в облени с вода купички или други подходящи съдове и се охлажда.

 

Можете да го сварите и да го овкусите само с пудра захар. Но ние ви предлагаме да опитате и в комбинация със сушени плодове и канела. Вкусът е богат и много апетитен. 

 

Ошав

 

Зимните месеци са най-подходящото време да си сварите един ошав. Компотът се приготвя от сушени плодове, но е много ароматен, тъй като може да му се добавят различни подправки. Ние ви предлагаме да добавите и лимонов сок, канела или карамфил, например.

 

 

 

 

Дърпана баница

 

Необходими продукти за тава с диаметър 28 см:

200 мл вода 350 г брашно 1 с.л. олио 1 с.л. оцет

Нужни са още:

2 яйца 100-150 г сирене ( в случая комбинирах краве сирене, козе сирене, биволско сирене и малко кашкавал) 100- 150 г кисело мляко пълномаслено мляко олио

 

Начин на приготвяне:

От водата, олиото и брашното се замесва тесто. Меси се по-продължително време (месих около 10-12 мин), докато се образуват мехурчета при разтегляне - виждат се като дупчици в тестото като се разтегли.

Тестото се разделя на 3 части. Всяка част леко се разточва в малък кръг, поставя се върху чиста кърпа, намазва се отгоре хубаво с олио, за да не хване коричка, покрива се с друга кърпа и се оставя да си почине тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после. (отне ми около 20 мин време).

 

За плънката:

Яйцата се разбиват с киселото мляко. Добавя се натрошено сирене.

 

Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио.

 

Взима се едната питка с тестото и се разтегля с ръце, както е показано във видеото, докато се образува тънка кора. Грубите краища на тестото се махат, за да е фина кората като се навие.

 

Намазва се кората с олио, поставя се в единия ѝ край от пълнежа и се навива на руло с помощта на кърпата. 

Рулата се навиват в намаслената тава във форма на охлюв.

Баницата се намазва с олио обилно, сипва се и между рулата от олиото, така че да се покрие 1/2 от баницата с мазнина. Слага се в студена фурна и се включва на 200 градуса. Пече се до готовност.

 

Кървавица

 

Необходими продукти:

 

свинско месо - 1 кг

свинска кожа - 250 г

галета - 170 г

кръв - 500 мл

бульон - 250 мл от свинско месо

сол - на вкус

захар - 50 г

бахар - 1/2 к.л. счукан

карамфил - 1/2 к.л. счукан

дафинов лист - 1 счукан

черен пипер - смлян, на вкус

черва - тънки свински

 

Начин на приготвяне

 

Сложете свинското месо да се свари, след което го накълцайте ситно със сатър. Добавете към него всички останали съставки за кървавицата. Хубаво омесете сместа и напълнете червата.

 

Максималната дължина на всяка кървавица е до 30 см. Сварете кървавиците за около 20 минути на тих огън. Можете да ги поднесете веднага. 

 

Домашен суджук

 

Ако кървавицата не е вариант за вас, то можете да сложите на празничната трапеза за Ивановден вкусен домашен суджук. 

Необходими продукти:

4 кг. Свинско месо без тлъстини и кости

4 кг. Телешко месо без тлъстини и кости

2 кг. Твърда сланина

250 гр. Сол

30 гр. Захар

20 гр. Смлян черен пипер

20 гр. Червен пипер

Начин на приготвяне:

Свинското месо трябва да бъде от задната част на животното, а телешкото от предната част.

Двата вида месо и сланината накълцайте със сатър или нарежете със много остър нож на малки парченца с големина около 3-4 мм.

На дървен плот разстелете накълцаното свинско месо. Върху него поставете телешкото. Отгоре сложете сланината, а върху месото равномерно поръсете подправките. Омесете добре с ръце. Поставете го в студено помещение върху наклонена плоскост и го оставете да престой 2 денонощия. На месомелачката махнете решетката и ножовете и на тяхно място сложете фуния. Измийте много добре свински тънки черва. Нарежете ги на парчета от по 15 см. Завържете единия край. Другия нанижете на фунията и пълнете с месо сбито и бавно. Завържете и другия край и ги свържете, така че да се оформи малка подкова. Закачете ги да съхнат и след 24 часа ги надупчете с игла. Наредете ги между две дървени плоскости и затиснете с тежест. Оставете да престоят така 48 часа. След това ги оставете да съхнат отново още 6 денонощия, а после ги опушете. Опушването става при температура от 20 градуса в продължение на 5 денонощия. 

 

Малките суджучета може да поднесете сурови, може да сварите за 15 мин., или да запечете на скара като предварително сте ги цепнали на няколко места.

 

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback