IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:30 | 12 октомври 2021
Обновен: 22:46 | 28 март 2024

Деца стреляха с водни балони по контейнер в Морската градина на Варна (ВИДЕО)

Преливащите казани и мръсните улици остават спомен, смятат от дружеството

По материала работи: Слав Велев
Деца стреляха с водни балони по контейнер в Морската градина на Варна (ВИДЕО)

Снимка и видео: ЗМБГ

Популярни личности от Варна се включиха в кампанията на фирма ЗМБГ по презентиране на новата система за събиране и транспортиране на отпадъците в Морската градина в почивните дни.

Гласът на Варна Атанас Кателиев, популярният шоумен Боян Карлиев и брейк формация Крейзи форс подкрепиха каузата за опазване на морската столица като модерен и чист град.

Малчуганите и техните родители се забавляваха, докато целиха с водни балони контейнер и се увериха, че изхвърлянето на отпадъците може да бъде дори забавно.

По време на информационната кампания бе представен и новият забавен филм, в който се показват най-честите нарушения, които се допускат от гражданите при изхвърлянето на отпадъците.

Целта на информационната кампания на фирма ЗМБГ е да провокира гражданско самосъзнание и отговорност при опазването на чистотата във Варна и запознае варненци с възможностите на новата модерна система.

Варна е иноватор за България, след като вече въвежда предложеното от NORD Engineering ноу-хау за събиране и транспортиране на отпадъци от районите в община Варна.

Няколко са основните точки, на които трябва да се акцентира, когато се говори за сметосъбирането в морската столица.  

На първо място е фактът, че старите контейнери тип „Бобър“ – тези, които са добре познати на варненци през последните години, са малки и нехигиенични, защото позволяват капаците им да са отворени денонощно. Това е първият проблем, който се решава с въвеждането на нов тип контейнери и машини за тяхното обслужване. 

Докато старите контейнери бяха с капацитет от 1.1 куб.м., новите са повече от  два до три пъти по-големи: 3 и 3,75 куб.м. Те са конструирани изцяло от стомана, а изработката им не позволява те бъдат отворени за по-дълго от времето, необходимо човек да изхвърли отпадъците си. Два са начините, по които те се отварят – ръчно и крачно, чрез натискане на специален педал.

Новите машини, които обслужват контейнерите, са оборудвани със специална техника и са напълно автоматизирани.

Резултатът от това е нуждата от по-малко на брой контейнери, които са значително по-хигиенични от старите.

Старите контейнери имат много недостатъци, които новите решават. Сред тях са фактите, че те се пълнят с вода при дъжд, не са устойчиви, податливи са на пожар, лесно може в тях да влязат животни, имат движещи се части, които лесно се повреждат, а и са податливи на кражби.

Това води до втората важна точка – логистиката на събирането на отпадъците във Варна. Броят на контейнерите ще е значително намален, като в същото време обемът, който те могат да съхраняват ще е по-голям от старите контейнери тип „Бобър“.

Това води до улеснение на работата на сметопочистващата фирма, като броят на контейнерите е по-малък, а това е част от оптимизацията на новата система.

Новите контейнери са напълно затворени и засега са разположени в три Варненски жилищни района – р-н „Одесос“, р-н „Младост“ и р-н „Вл. Варненчик“.

Всъщност новите контейнери имат и друг значителен плюс – те се обслужват между 3 и 4 пъти по-бързо от старите тип „Бобър“. При извършването на тази дейност всичко е автоматизирано – специален нов камион, на който има монтирано приспособление, наподобяващо кран, хваща контейнера от горната му страна и го вдига на ремаркето на машината, което е напълно затворено и се отваря единствено посредством лазерно насочване с минимизиране на човешкия фактор, когато сензори засекат, че се налага.

При натискането на бутон от шофьора на специализирания автомобил, дъното на самия вдигнат контейнер за отпадъци се отваря и съдържанието му се изсипва в специализираната машина.

Най-важен остава фактът, че контейнерите са затворени и така отпадъкът не се разпилява, а улиците са по-чисти. Това води автоматично до поредната полза - уличните котки и кучета, а във Варна и гларуси, не могат да използват контейнерите като място за хранене, което рязко намалява отпадъците около контейнерите, а и популацията на бездомните животни.

Важно е и това, че се изключва вероятността да бъдат "пропуснати" контейнери, тъй като маршрутът на движение на сметоизвозващия автомобил е програмиран и се следи постоянно.

Така се постигат няколко важни резултата: времето за изпразване на контейнерите се намаля от 3-4 минути до 45-60 секунди; миризмите от отпадъците се свеждат до минимум, тъй като отпадъците имат контакт с въздуха не повече от 20 секунди – докато падат в камиона и докато се затвори „вратата“ му и не на последно място – процесът е почти безшумен и не изисква наемането на персонал, който ръчно да премества контейнерите, докато може машината да ги третира.

Не на последно място е и гражданската самоинициатива. Необходимо е да се подчертае, че е важно жителите на града да спазват основни правила при изхвърлянето на отпадъците си, за да може новата система и потенциалното й бъдещо надграждане да функционира ефикасно.

Съществено предимство на новите съдове е наличието на вани в долната част, където генерираният от отпадъците инфилтрат се задържа и не изтича върху пътната настилка. Друг важен детайл е, че контейнерите нямат колела и се поставят направо върху земята или специално обособени места. Това предотвратява възможността да се преместят от гражданите или, както често се случва, да се ползват за запазване на места за паркиране.

Спазвайте указанията, написани на новите контейнери, за да ги запазите! , призовават от фирма ЗМБГ.

„Умоляваме гражданите да не оставят отпадъците си извън контейнерите. Това някои хора правят, като изхвърлят стари дрехи с идеята някой бездомник да ги ползва, но се създава прецедент, при който едно такова нарушение води до много други и съответно до хаос и замърсяване на градската среда. Всички отпадъци изхвърляйте в самия контейнер, а сортирането им се осъществява впоследствие.“

Забранено е да се изхвърлят строителни отпадъци в новите контейнери, защото това води до щети по тях, както и по машината, която ги третира. Като алтернатива от администрацията са осигурили специален безплатен превоз до 3 кубика годишно за този тип отпадъци, което е напълно достатъчно за отстраняване на строителните отпадъци при ремонт.

Важна част, която тепърва предстои да се имплементира към новата система за сметосъбиране е системата за автоматично теглене на отпадъците още при тяхното изхвърляне. Тя ще е напълно дигитална и ще изчислява на базата на GPS данни. Идеята тук е да се направи отчет в реално време за това колко отпадък се изхвърля в определени зони на Варна и така да се направи анализ на количествата  в реално време. С него ще може тя да бъде допълнително оптимизирана, за да отговаря най-добре на нуждите на жителите на морския град. 

Предвид всички тези предимства, внедряването на система NORD намира все по-широко одобрение и подкрепа от страна на гражданите. Освен това смяната на старите, мръсни и постоянно отворени съдове с новите като цяло подобрява външния облик и околната среда на града ни.

Коментари

Новини Варна