IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
17:00 | 14 април 2022
Обновен: 17:06 | 22 април 2024

Украинска инвазия в "Албена" и Бяла

Над 800 са настанените бежанци в курорта, още 150 намериха подслон в Бяла

По материала работи: Слав Велев
Украинска инвазия в "Албена" и Бяла

Снимка: кк "Албена"

Към момента в няколко от хотелите на курорта са настанени общо 818 украински граждани, 268 от които деца. За да се гарантира безопасността им е организирана засилена охрана, предприети са мерки за пожарна безопасност, съобщават от комплекса.

Съвместно с държавните органи се координират и осъществяват всички изискуеми от закона регулационни режими. Във ваканционното селище са осигурени условия за провеждането на онлайн и присъствено обучение за децата в ученическа възраст, а за най-малките са предвидени кръжоци по рисуване и танцови вечери.

Тематична великденска програма за настанените бежанци от Украйна ще организира ваканционно селище Албена. На Велики четвъртък служителите на комплекса, заедно със своите гости, ще участват в ателие за боядисване на яйца, а на Велика събота желаещите ще могат да се включат в приготвянето на обредни хлябове и козунаци.

„В неделя сутринта ще осъществим посещение на празничната Великденска литургия в храм „Свето Успение Богородично“ в село Оброчище. По традиция, накрая всички ще се съберем за празничен обяд с тематични ястия, а всяко дете ще получи личен подарък от ръководството на комплекса. Денят ще завърши на морския бряг с пъстър фестивал на хвърчилата“, сподели Красимира Стоянова, изпълнителен директор на „Албена Тур“.

Голяма част от бежанците вече са се включили в организираните на място курсове по български език, а всяка събота много от тях самоинициативно почистват прилежащите паркови пространства.

Каква е ситуацията с бежанския поток заради войната в Украйна във варненската община Бяла? Има ли недостиг на провизии и готови ли са да започнат работа бежанците?

Над 150 бежанци, бягащи от войната в Украйна, са намерили подслон до сега в община Бяла. По неофициални данни обаче, те са много повече, сподели кметът на Бяла инж. Пеньо Ненов, предаде Радио Варна.

Времен регистрационен пункт за регистрация на бежанците за получаване на статут за временна закрила е открит в Бяла. Преди това се е налагало украинците да ходят до Варна или Бургас.

Едно украинско дете с пълен имунизационен статус е започнало да посещава детска градина в Бяла. До момента няма бежанци, които да са постъпили на работа в града, сподели още кметът на Бяла.

По думите му е сложна процедурата по уеднаквяване и приравняване на дипломите на завършилите медицински специалисти от Украйна, от каквито се нуждае медицинският център в морската община.

Няма недостиг на дрехи и консумативи за бежанците от Украйна, подслонени в Бяла, съобщи Христина Келесакиева от община Бяла.

Коментари

Новини Варна