IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:30 | 20 януари 2023
Обновен: 18:55 | 24 април 2024

Варненци все повече плащат данъци чрез ПОС терминал

Над 42% ръст на транзакциите регистрира НАП

По материала работи: Слав Велев
Варненци все повече плащат данъци чрез ПОС терминал

Снимката е илюстративна

Над 42 % ръст на плащанията чрез „физически ПОС терминал“ и „виртуален ПОС терминал“ (е-услугата на НАП за плащане с карти) през 2022 г., отчитат в териториалната дирекция на приходната агенция във Варна. Все повече граждани и фирми от морската столица, притежатели на квалифициран електронен подпис /КЕП/ или персонален идентификационен код /ПИК/, се възползват от възможността за  плащане онлайн, чрез т.нар. „виртуален ПОС терминал“. Тази услуга пести време и средства на данъкоплатците, защото при ползването й не се дължат такси, а постъпилите суми се отразяват веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. От НАП напомнят, че при плащане на задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

 

Над 130,4 млн. лв. са постъпленията в НАП Варна чрез виртуален и физически ПОС терминал за 2022 г., което е с 38,9 млн. повече спрямо предходната година.

Услугата за безкасово плащане са използвали близо 36 000 от данъкоплатците, посетили салона за клиенти на Агенцията във Варна. Платените публични задължения чрез физически ПОС терминал са в размер на близо 15 млн. лева.

От НАП напомнят, че за да платите чрез виртуален ПОС терминал, е необходимо да влезете в Портала за електронни услуги на НАП и да изберете „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“, която се намира в рубриката „Плащане и изчисляване“. За да се осъществи плащане без дължими такси, трябва да изберете бутон „Без такса“ и системата Ви прехвърля директно към виртуалния ПОС на НАП.

Коментари

Новини Варна