Варна 14°
fallback
Новини Варна
12:30 | 19 ноември 2023
Обновен: 15:34 | 12 май 2024

Хвърчат изолации и ламарини в цяла Варна! Дърво падна и потроши врата на влак (СНИМКИ)

Обследват училищата и мислят дали да обявят понеделник за неучебен ден в морската столица

По материала работи: Слав Велев

Снимки: Фейсбук

Изключително тежка продължава да бъде метеорологична обстановка във Варна и областта. Обявено е и бедствено положение в четири общини заради извънредно силния, ураганен вятър и валежи и опасността за здравето и живота на хората. 

Йоана Митева написа в социалната мрежа Facebook, че от Добрич е пътувала с влака за Варна, който обаче в един момент бил блокиран на релсите заради паднали дървета.

Жената добави още, че дърво се е откършило и е потрошило една от вратите на влака.

"Влаковете са спрени. Влака за Варна тръгна и се върнахме заради блокирани релси от паднали дървета. Едно дърво счупи вратата и влезе във влака", написа жената, цитирана от GlasNews.

От БДЖ съобщиха, че някои от влаковете по направлението Добрич - Варна (и в обратната посока) се отменят поради провиснали и паднали клони върху железния път. От БДЖ също така припомнят, че всеки може да проследи движението на влаковете в реално време на сайта на компанията благодарение на функцията "Радар" на сайта на компанията.

Анна Гаргова пък сигнализира за отнесена от вятъра изолация на сграда в морската столица.

"Качествено строителство. Цялата изолация се свлече снощи - ул. "Димитър Икономов" 36", написа жената. 

Изолация лети и от новосанираните сгради по националната програма в квартал "Младост", "Одесос", "Аспарухово", както и на много места в целия град.

Десетки са и сигналите за паднали дървета, ламарини и отнесени билбордове. 

Междувременно кметът на Варна Благомир Коцев призова всички жители и гости на Варна да останат на закрито, в домовете си, да излизат само при крайна необходимост, да приберат всички опасни предмети от балконите и дворовете си и да следят постоянно какво се случва, тъй като ситуацията е динамична и остава изключително тежка.

Взети са всички необходими мерки, спешни екипи от пожарната, полицията и горското стопанство са на терен, увери кметът и допълни, че се почиства постоянно.

"Основният фокус е да се обезопасят пътища, за да може градският транспорт да се движи", посочи Коцев.

Предстои кризисният щаб да вземе решение и за учениците - дали е безопасно в понеделник те да се върнат на училище, или ще бъде обявен за неучебен ден.

"Училищата трябва да бъдат огледани добре и обезопасени, за да сме сигурни, че утре няма да има рискове за учениците да се върнат на училище", каза още кметът на Варна.

Припомняме, че в съботната вечер 43-годишна жена загина, след като беше затисната от паднали заради вятъра клони на дървета, близо до Районния съд във Варна. Жената вероятно се е прибирала от работа. На мястото на инцидента веднага пристигнали екипи на пожарната и Спешната помощ. Вятърът е продължил да събаря клони и е пострадал шофьорът на линейката, който е с фрактура и е настанен в болница за наблюдение. Леко пострадал е и лекарят. Други сигнали за пострадали хора не са подавани, допълниха от полицията. Смъртен случай заради ураганните ветрове имаше и в София.

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол. Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм.

Жълтият код е в сила за областите Велико Търново, Габрово, Кърджали, Стара Загора, Хасково. В тези области прогнозата е за силен и временно бурен вятър от север-северозапад с пориви до 20-25 м/сек.

Автор на статията:
Слав Велев
варна Добрич училища влак Левски новини неделя младост ураган понеделник бдж изолация врата бедствие Коцев неучебен ден Добрич - Варна
2 коментара
fallback
fallback