IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
18:03 | 15 октомври 2015
Обновен: 04:17 | 7 април 2024

Деца популяризираха възможността незрящи да ползват градския транспорт

Учениците с нарушено зрение пътуваха от “Аспарухово” до “Владиславово” с тролей

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

По повод Международния ден на белия бастун във Варна деца от училището за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" в кв. „Аспарухово“ се включиха в акция, с която популяризираха възможността на незрящите да използват пълноценно градския транспорт. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни по света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и символ за самостоятелността на незрящите.

 

Всяка година на 15 октомври от училище "Проф. д-р Иван Шишманов" планират различна инициатива, тази година темата беше възможността на незрящите пълноценно да се възползват от обществения транспорт. В демонстративното пътуване с тролей 88 от начална спирка “Аспарухово” до “Владиславово” се включиха 15 деца от горен курс, заедно с преподаватели и възпитателката Добринка Водичева, която също е с нарушено зрение и беше придружена от своето куче водач Лава. Добринка сподели пред екипа на „Черно море“, че всеки ден ползва градския транспорт, тъй като живее в отдалечен от „Аспарухово“ квартал и е по-спокойна, откакто е придружена от Лава, тъй като благодарение на нея се придвижва по-бързо и сигурно. За първи път куче се включва в инициативата по повод Международния ден на белия бастун във Варна.

 


По трасето децата разговаряха с пътници, които се качиха в тролея и им подариха балони, придружени с послание за естественото приемане в обществото на хора със зрителни затруднения. „Аз не пътувам често с градския транспорт. Когато това се случи, хората ме приемат различно – някои реагират странно, други са добродушни“, сподели 20-годишната Гюнюл, която също се обучава в училище "Проф. д-р Иван Шишманов".

 

 






В училището има 19 паралелки за деца и младежи с множество увреждания и 4 за такива само със зрителни дефицити. В демонстрацията по повод Международния ден на белия бастун се включиха ученици, които посещават часове по ориентиране и мобилност в градска среда, поясни за „Черно море“ директорът на учебното заведение Жулиета Петкова. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна