Варна 14°
fallback
Икономика
11:50 | 28 ноември 2018
Обновен: 09:59 | 30 април 2024

Във Варна откриха тържествено Тур-експо „Дестинация Варна“ (СНИМКИ)

Отчитат близо 15% ръст на фирмените и коледните тържества

По материала работи: Слав Велев

През т.г. отчитаме ръст от 12 – 15% на заявките за фирмени и коледни тържества. Това съобщи Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Поводът бе откриването на изложението Тур-експо „Дестинация Варна“, което се провежда в Двореца на културата и спорта.

 

Все повече фирми провеждат подобни партита в знак на внимание на своите работници и служители, защото знаят, че това е един от начините за задържане на кадрите, поясни Косев. Любопитното е, че дори работодатели от София ангажират варненски заведения и хотели за своите тържества, като отчитат пътуването до морската столица и като екскурзия.

 

За Коледа очакваме традиционно много туристи от Румъния, а за Нова година – от Турция, каза още Косев, който преди месец бе обявен за „Мениджър на Балканите“ . Записванията за посрещането на 2019 г. са около 40 – 45%. През зимата разчитаме основно на бизнес гости и на конферентен туризъм, има заявки и от малки религиозни общности, добави той.

 

Сред официалните гости на откриването беше зам.кметът на община Варна Коста Базитов. В своето приветствие той окачестви изложението като иновативно събитие в сферата на туризма и като част от стратегията на Варна за град на 4 сезона.

 

Приветствие от името на Общинския съвет поднесе председателят на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност Марица Гърдева. Тя изрази задоволство, че развитието на СПА и уелнес услугите в туризма, както и ползването на минералните води за възстановяване на здравето са част от програмата на изложението. Това ще помогне на Варна да стане по-атрактивна дестинация за туристите през цялата година. Общинският съветник посъветва организаторите догодина да поканят на изложението и културните институции в града, тъй като качественият културен продукт, който те предлагат, също е важен за привличането на гости извън активния сезон.

 

Приветствие бе поднесено и от името на министъра на туризма Николина Ангелкова. В него бе посочено, че приходите от нощувки във Варна за периода януари – септември т.г. надхвърлят 320 млн. лв. и бележат ръст от 6,3% спрямо същия период на м.г. Туризмът в България осигурява 12% от брутния вътрешен продукт на страната и 11% от работните места, затова подобни изложения са от изключителна важност, бе казано още в приветствието на отрасловия министър. 

 

Близо 100 фирми се представят в Тур-експо „Дестинация Варна“, което ще продължи до 30 ноември. „Иновации, технологии и новия дигитален свят на туризма“ – това е голямата тема, под която се провежда изложението. Около 80% от участниците в изложението са фирми извън Варна.

 

За доброто настроение на всички в зала „Младост“ на ДКС се погрижиха вокален ансамбъл „Звездни струни“ и Танцов ансамбъл „Българче“ от Общинския детски комплекс във Варна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Още по темата: Близо 100 фирми се представят в тур-експо „Дестинация Варна“

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback