IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
12:49 | 14 ноември 2016
Обновен: 08:31 | 8 май 2024

Румънски фирми търсят наши доставчици на вино, зеленчуци и консерви

Нараства стокообменът през последните години

По материала работи: Юлиян Атанасов
Румънски фирми търсят наши доставчици на вино, зеленчуци и консерви

Румънски доставчици се интересуват от секторите металопроизводство, вино- и зеленчукопроизводство, консервна индустрия в България. Това стана ясно по време на българо-румънски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/. В събитието взеха участие повече от 120 фирми от България и Румъния. „Убедени сме в перспективите за развитие на двустранните отношения с Румъния и наличието на редица области от взаимен интерес, които могат да бъдат насърчени с активен диалог между официалните институции, както и между бизнес средите на двете държави.”,  заяви по време на форума заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

 

Индикатор за наличието на добри условия за разширяване на двустранните икономически отношения е постоянното нарастване на стокообмена през последните години, посочи зам.-министър Петров. През първото полугодие на тази година той възлиза на 1,7 млрд. евро, което представлява ръст от 4,6 % в сравнение със същия период на миналата година, като салдото е много добре балансирано, допълни заместник-министър Любен Петров. От своя страна посланикът на Румъния у нас Йон Галя съобщи, че през първите 6 месеца на 2016 г. стокооборотът между двете държави се е увеличил с 4,2%. Над 2000 румънски фирми имат присъствие в България.

 

Румъния е на трето място като експортен партньор на България в ЕС след Германия и Италия. Тя заема четвърто място като търговски партньор след Германия, Италия и Турция. Страната ни изнася основно трактори, инертни масла, царевица, медикаменти и други, а стоките внасяни от северната ни съседка у нас са автомобили, газ, стоки от автомобилната индустрия. В момента там работят около 1200 компании с български капитал и около 1 600 компании с капитал в България, като има тенденция тези фирми да се увеличават. Северната ни съседка е интересен партньор за българските компании, защото е четири пъти по-голям пазар от българския и се намира наблизо. Провеждаме активна инвестиционна политика, особено в секторите, в които България има конкурентни предимства, като електроника и електротехника, информационните технологии и аутсорсинга, химическата промишленост, машиностроенето, транспорта и логистиката, хранителната промишленост и земеделието, здравеопазването.

 

„За нас е важно, независимо от изборния резултат, България да продължи да се движи стабилно и устойчиво. Ние в министерство на икономиката се гордеем с това, което правим, смятаме да го правим и ще продължим да го правим.”, каза зам.-министър Петров. Той представи основните приоритети в икономическата политика на българското правителство, сред които провеждането на активна, целенасочена и последователна политика за постигане на траен и стабилен икономически растеж, повишаване на производителността и конкурентоспособността на българската икономика, изграждането на икономика на знанието и създаването на продукти с висока добавена стойност. Около 1 млн. румънци годишно идват на туризъм у нас, а все повече българи, особено от бизнеса, се интересуват от възможностите да почиват в северната ни съседка.

http://agrozona.bg

Четете още: Дронове с тегло повече от 250 грама подлежат на задължителна регистрация

Коментари

Новини Варна