Цената на агнешкото отново се оказва на фокус месец преди Великден. Във Варна агнешката плешка и бут са приблизително на една цена – около 16 лв./кг. Тази тенденция е само за морската столица, защото плешката в повечето областни градове е между 12,50 – 13,62 лв./кг, докато бутът е по-скъп над 13,70 до 14,09 лв/кг. Такава е статистиката, която периодично публикува Министерството на земеделието и храните.
Варненци могат обаче да не се оплакват, защото бутът е над 17 лв. в Шумен и Добрич. Най-евтин е в Смолянско – 13,20 лв./кг. Пак там плешката е около 12,50 лв./кг. Въобще Варна далеч не е най-скъпият град.
Според граждани обаче, цените се надуват изкуствено (за кой ли път!), а прекупвачи са засечени да изкупуват животните, а после да ги предлагат на магазини и предприятия за месо.
За разликите можем да съдим по информация на овцевъдната асоциация – килограм живо тегло на агнетата е максимум 5 лв. Идват прекупвачите, които слагат своя надценка – поне левче на килограм, а и те, и някои търговци си позволяват да „ударят“ в кантара. И бързо се стига до цени над 13 лв./кг агнешко, а посредниците печелят повече от животновъдите.
Експерти коментират, че създалата се ситуация вещае още по-сериозно поскъпване в дните по Великден на агнешкото. Вече е налице поскъпване до 2,6% на някои от разфасовките.
Положението може да се спаси частично с внос на агнешко. Вече има оферти в големи търговски вериги на месо от Нова Зеландия и/или Австралия. Миналата година те се търгуваха до 13,50 лв./кг., а крехкото българско агне вървеше по около 16 лв./кг.
Тарикати пък разфасоват румънски животни и ги пускат като нашенски. Което допълнително им увеличава печалбата. През 2016-а подобен „номер“ минаваше с месо от Сърбия и Македония.
В дните до края на март ще стане ясно колко солено ще дойде плешката и бута на варненската трапеза. Поне засега перспективите не са твърде утешителни.
Борис Проданов
Коментари