IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
09:45 | 15 април 2017
Обновен: 03:17 | 25 април 2024

ЕС приключва сезона с най-ниските запаси от пшеница

За първи път от 13 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕС приключва сезона с най-ниските запаси от пшеница

Запасите от пшеница в държавите-членки на Европейския съюз в края на настоящия сезон могат да се понижат до 10,1 млн.тона, изчисляват от френската компания за пазарни анализи и прогнози Stratégie grains, цитирани от електронното издание ZOL. Ако предвиждането се оправдае, това би бил най-ниският показател за последните 13 години, а спадът спрямо края на миналия сезон би достигнал 37%. Като основни причини експертите посочват спада на пшеничната реколта през 2016 г. в част от държавите-членки заради неблагоприятните метеорологични условия, ръстът на вътрешното потребление, както и по-силното от очакванията темпо на износ на зърнената култура.От компанията повишиха прогнозата си за износа на пшеница от ЕС с 300 хил. тона спрямо досегашното си предвиждане и тя вече е 23,5 млн. тона. Сред основанията на експертите за това действие е и активизирането на търсенето от Турция, след като страната въведе непосилни мита за досегашния си основен доставчик Русия.

 

Оценката за производството на мека пшеница в ЕС през следващия сезон бе занижена минимално със 100 хил. тона спрямо досегашната до 143,8 млн. тона, но въпреки това остава доста над прибраните през настоящия сезон 135,8 млн. тона. При твърдата пшеница се очаква реколтата да намалее с 10% до 8,9 млн. тона.

 

Прогнозите за производството на ечемик и царевица също са занижени с по 100 хил. тона спрямо досегашните предвиждания, съответно до 61,4 млн. тона и 60,5 млн. тона, но също остават над реколтите от досегашния сезон от 59,9 млн. тона ечемик и 59,8 млн. тона царевица.От Stratégie grains изтъкват, че в част от държавите-членки, включително в големи производителки като Испания и Франция, количеството на влагата в почвата е малко след доста сухата зима, затова настоящите благоприятни перспективи пред реколтата могат бързо да претърпят промяна, ако не паднат обилни валежи.

SINOR.bg

 

Четете още: Кампанията на Орбан - коригирана от противниците му

Коментари

Новини Варна