IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
16:16 | 15 април 2017
Обновен: 19:50 | 1 май 2024

Цената не е единственият показател за качествен мед

През последните 2 години търговците са внесли мед от Китай и Украйна на много ниски цени

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цената не е единственият показател за качествен мед

Цената е първият ориентир дали медът е качествен, но тя не е достатъчен показател. При покупка на мед потребителят трябва да изисква сертификат за физико-химичните показатели. При едноцветния мед е важно да се изследва поленът, прашецът, тъй като той  определя какъв вид е едноцветният мед, стана ясно от думите на инж. Михаил Михайлов, председател на УС на Обединен български пчеларски съюз и Съюз на българските пчелари пред „Агрозона“. Водното съдържание в меда също е ключово за неговото качество, средно то е 18-20%, над 22% водно съдържание води до ферментиране и разваляне на меда, посочи специалистът. Диастазата показва дали медът е пресен, дали е нов или е от предходна реколта. Друг показател е ХМФ, той посочва дали продуктът е бил нагряван, за да бъде разтопен.

 

През последните 2 години – 2015 и 2016 г., е имало недостиг на български мед и търговците и преработвателите, за да запълнят нишата, са внесли от Китай и Украйна на много ниски цени – около 1.1-1,65 евро за килограм на едро. Ниските цени са и поради големите количества, които не могат да бъдат реализирани, коментира специалистът и посочва, че Украйна има квота от 10 хил. тона, които може да изнесе за ЕС и много бързо я изпълва, а Китай е най-големият производител на пчелен мед и поради това продуктът там е много евтин. Докато азиатският мед е на цена 1,1 евро за килограм на едро, българският е на стойност 3,8 лв до 5 лв, а монофлорният стига до 6 лв за килограм на едро. На дребно обаче медът си запазва цената от 10-12 лв/кг до 13-14 лв – за мановия мед.

http://agrozona.bg

 

Четете още: Прецизен мониторинг на водата в Хасково след Великден

 

Коментари

Новини Варна