Варна 13°
fallback
Политика
08:30 | 29 септември 2017
Обновен: 20:57 | 18 май 2024

Имаме нужда от изграждане на военноморска база на НАТО на българския бряг

Това заяви във Варна президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси

По материала работи: Пламен Янков

Имаме нужда от изграждане на военноморска база на НАТО на българския бряг. Това заяви във Варна президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Според него с Русия е много важно да се говори вежливо, но в същото време трябва да бъдем и добре въоръжени.

 

На 28-29 септември във Варна се провежда международна конференция на тема "Стратегията на НАТО за сигурността в Черноморския регион". Тя е организирана от Атлантическия клуб в България съвместно с фондация "Ханс Зайдел", Асоциацията на експерти по комуникации, електроника, информационни системи и разузнаване и Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров".

 

Участват представители на правителството, неправителствения сектор, международни експерти, представители на академичните среди. Те обсъждат сигурността в Черноморския регион, отношенията с Русия, замразените конфликти в региона, ролята на Черно море като енергиен коридор и асиметричните заплахи към България и региона. Проблеми и предизвикателства има, коментира президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. „Анексиите на Южна Абхазия, Осетия и Крим и през всичките тези 27 години постоянното военно присъствие на Русия в Приднестровието превръщат Черно  море наистина в тревога. Точно за това НАТО реши да обърне специално внимание на Черно море. Това, което ние в Атлантическия клуб сме казали преди много време - че имаме нужда от военноморска база на НАТО на българския бряг, както имаме американски бази в Безмер, Ново село и Граф Игнатиево“, заяви той.

 

Според Соломон Паси, ако се вземе решение за изграждане на такава база, тя може да бъде готова до 3 години. Къде е най-подходящото място за нея, ще кажат военни експерти. Нашият голям проблем е международният тероризъм и липсата на мениджмънт на миграцията, коментира той.

 

„Ние не смятаме, че Русия е някаква непосредствена заплаха, тя може да е притеснение за всички нас, но не бих я нарекъл непосредствена заплаха. Колкото по-добре въоръжена е една държава, толкова по-малко привлекателна мишена е за всички останали. Това го показа и опитът с американските бази, които изградихме досега, това го показва и историята на военното дело“, допълни Паси.

ГЕНОВЕВА ДОНКОВА

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback