Варна 17°
fallback
Морски бизнес
15:57 | 9 януари 2020
Обновен: 09:22 | 2 май 2024

Откриха Морска астрономическа обсерватория във Варна

ВВМУ„Никола Йонков Вапцаров“ отбеляза 139 години от създаването си

По материала работи: Слав Велев

Морска астрономическа обсерватория беше открита във Висшето военноморско училище „Николай Йонков Вапцаров“ във Варна. Тя дава възможност да се изследват обекти от близкия Космос и Слънчевата система, а откриването ѝ беше в деня в който морското училище навърши 139 години.

 

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ отбеляза 139 години от основаването си с посрещане на бойното знаме, посрещане на Старшия началник и поздравително слово на Началника на училището. Тържеството уважиха замeстник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, офицери и общественици. Беше прочетен поздравителен адрес от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. Бяха наградени военнослужещи, цивилни служители и курсанти. Цветя бяха положени пред барелефите на изявени преподаватели в Алеята на преподавателя. Началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф.Боян Медникаров посочи, че университетът е най-високотехнологичният в системата на министерството на отбраната. В него, освен българи се обучават и близо 500 чужди граждани от 14 нации. Гордостта на училището е новоизградената Морска астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение. Новата научно-изследователска структура дава възможност да се изследват обекти от близкия Космос и Слънчевата система.

 

"На практика откриваме още едни нови очи на България към небето, каза доц. д-р Веселка Радева – ръководител на Планетариума във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Това е третата университетска обсерватория, имаме към Софийския университет, както и в Шуменския. Имаме голям екип от преподаватели и студенти, които са обучени и които вече имат доказани резултати. Ще се правят отворени врати, тоест отворени нощи, астропартита, така че ще бъде възможно и за граждани да наблюдават с нашите телескопи. Ще бъде модернизиран и планетариумът на училището, където ще бъде осигурен апарат за сферични прожекции. Висшето учебно заведение ще се сдобие и с дълбоководен басейн, който ще бъде използван за обучение по спасяване на екипажи при инциденти на море“, каза още доц. Радева.

 

Морската астрономическа обсерватория разполага с един телескоп, но предстои да бъде купена още техника.

Александър Йорданов

снимки Пламен Гутинов

Най-големият център за киберзащита ще бъде в морското училище

 

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback