IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
08:00 | 18 юли 2022
Обновен: 21:42 | 25 март 2024

Шестата ковид вълна: Двоен скок на българите в болниците

417 нови случая на COVID-19, 81 от тях са във Варна

По материала работи: Слав Велев
Шестата ковид вълна: Двоен скок на българите в болниците

С двойно повече нуждаещи се от лечение в болница започва новата шеста вълна на пандемията от COVID-19. Tова показват данните от националната информационна система на здравното министерство. 130 души са били приети на лечение в болници в седмицата 10-17 юли, докато за предните 7 дни са били 85 души. Тези числа още не се доближават до рекордите, поставени при предните вълни. В същото време притеснително се наблюдава и двойно увеличение на нуждаещите се от лечение в болница в сравнение с януарския пик на заразата в България.

В момента 2% от заразените с COVID за седемдневен период влизат в болница, докато през януари са били под 1 на сто. От 23 до 30 януари например са приети 468 души, което е 0,76% от всички 61 831 заразени в същия период. Темпът на нарастване на заразата също се увеличи през уикенда. И в неделя положителните тестове достигнаха 25% от всички направени, което не се бе случвало от края на януари тази година. “В момента няма натиск върху здравната система”, успокои обаче главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В понеделник предстои среща на здравните власти с директорите на големите столични болници, с районната здравна инспекция, както и със здравната каса, за да знаят кой какви легла къде може да разгърне, обясни той.

Да не се препълват болници и интензивни отделения, очаква и математикът проф. Николай Витанов. Той обаче прогнозира, че следващата седмица ще има по 2 хил. нови случая всеки ден.

“Не се очаква да достигнем повече от 4500 случая на ден, и то за няколко дни. Това ще е към края на първата седмица на август”, каза още Витанов. След това се очаквало броят на заразените да тръгне надолу.

Въпреки че подвариантът ВА.5 се изкарва по-леко, отсега да започне носенето на маски в градския транспорт и големите магазини, препоръчват вирусолози и имунолози. Макар тази мярка да не е заложена все още от управляващите, специалистите настояват хората да носят предпазни средства. Носенето на маски като противоепидемична мярка е предвидено за етап 1 от общо 5 от Националния оперативен план за справяне с пандемията, който управляващите приеха преди дни. “Трябва да сме много внимателни с поведението си, програмата на правителството за контрола на пандемията е съвсем правилна, но трябва още отсега да започне носенето на маски в градския транспорт и търговските центрове”, обясни имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ. Разрастването на заразата върна и интереса към ваксините срещу COVID. Близо 17 хил. дози са поставени за миналата седмица, което е с 6500 повече от предходната. Макар увеличението на битите ваксини да е около 5 пъти, все още само 30% от населението са ваксинирани. Всеки, който е в рисковата група, да си постави бустер, съветват медиците. За втория бустер е важно да са минали 4 месеца от първия. За възрастни хора и хора с хронични заболявания е препоръчително да си поставят четвърта доза.

417 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, което е с 26% по-малко от предишното денонощие, когато броят им беше 552. 42-ма са установени с PCR, 375 - с бързи антигенни тестове.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 12; Бургас - 35; Варна - 81; Велико Търново - 8; Видин - 0; Враца - 9; Габрово - 7; Добрич - 5; Кърджали - 8; Кюстендил - 4; Монтана - 0; Пазарджик - 10; Перник – 3; Плевен - 10; Пловдив - 22; Разград - 9; Русе - 7; Силистра - 7; Сливен - 3; Смолян - 3; София област - 12; София град - 125; Стара Загора - 19; Търговище - 2; Хасково - 10; Шумен - 4; Ямбол - 1. Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 184 846. Активните случаи са 11 790. Излекуваните лица са общо 1 135 430. От тях 82-ма са регистрирани през последните 24 часа.

Общият брой на пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 605. От тях 39-ма се намират в интензивни структури, в последното денонощие един пациент е приет в интензивно отделение. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 24. От тях 87,50 % не са ваксинирани.

Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 4 439 656. През последното денонощие са приложени 101 от тях. Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 24 840 лица-медицински служители. През изминалите 24 часа са регистрирани два нови случая на друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 294. Нови три случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Коментари

Новини Варна