IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избори 2021
15:30 | 14 ноември 2021
Обновен: 05:28 | 18 април 2024

За какво гласуваха родните политици? (ОБЗОР)

ЦИК глоби Кирил Петков за агитация в изборния ден (ВИДЕО)

По материала работи: Слав Велев
За какво гласуваха родните политици? (ОБЗОР)

Лидерите на политическите партии и представителите на властта упражниха правото си на глас на днешните избори 2 в1 – да президент и парламент. Повечето от тях заявиха, че гласуват за промяна, и апелираха гражданите да излязат да гласуват.   

Стефан Янев

„Хората трябва да са уверени, че от техния глас зависи нещо, зависи бъдещето на родината, чрез този глас се определеят бъдещите мнозинства, които определят и правителство, и изпълнителна власт, и съответно определят основните насоки за развитие на държавата”, каза служебният премиер Стефан Янев и добави, че не трябва да се подаваме на внушения, че има нещо нередно.  

Необходимите подготовителни мерки и необходимите устройствени и технически условия по осигуряване сигурността на изборите са направени. Спекулации са внушенията, че е възможно използването на други машини, друг тип гласуване, което да опорочи вота, каза служебният премиер.   

Бойко Борисов

"Гласувах за промяна", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас.

Аз ще направя всичко, за да спре тази промяна - безотчетното крадене в момента от няколко олигарси, свързани с тока и разбира се, под чадъра на служебното правителство, абсолютно замразени всички ифраструктурни проекти, няма пътища, в селското стопанство няма нито една помощ към никого, обричане на Севера и Северозапада на гибел, един "Вера Су" го вадиха 35 дни и замърсиха Черноморието, в отбраната само пращат писма, нищо, подлъгват полицаите с някакви пари. Искаме да спрем промяната всеки понеделник да се тегли половин милиард и да не знаем за какво, и да ни се обяснява, че се изпълнява бюджет отпреди година и половина. Това заяви Бойко Борисов пред медии.

Румен Радев

Гласувах за свобода, законност и справедливост, заяви настоящият президент и кандидат за втори мандат Румен Радев. По думите на държавния глава с тези ценности е получил доверието на бъларските граждани и с тях се явява на този вот. "Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започнатите процеси по оздравяване на държавността или задкулисието ще получи отново институционална власт", каза Радев.

Призовавам всички сънародници да гласуват– тук и зад граница, и да бъдат съпричастни с бъдещето на родината. По думите му най-важният хоризонт след вота е да се състави правителство с устойчива подкрепа.

Атанас Герджиков

Гласувах за промяна в политическото поведение, заяви кандидатът за президент Анастас Герджиков, след като упражни правото си в изборите 2 в 1. По думите на Герджиков е важно да се гласува, за да изковем сами събата си. "Гласувах за това да се откажем от омразата и от противопоставянето и да се опитаме да се обединим около визия за бъдещето на България. Гласувах за това да имаме истински държавници, които е интересуват не само от България, но и са загрижени за всеки български гражданин", каза още кандидатът за президент. Той изрази надежда именно такива държавници да изведат страната от тежката криза, в която се намира и ще я доведат до просперитет. "Надявам се България утре да се събуди успокоена, различна и щастлива ", каза още той и прозиова всички политически лидери още от утре да положат огромни усилия да има редовно правителство и работещ парламент.    

Корнелия Нинова

Гласувах за промяна, която да ни даде сигурност, стабилност и предвидливост, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова,. „Гласувах за Конституция, която дава сигурност, която обединява, която дава посоката. Гласувах за промяна, която да гарантира сигурност в семействата, стабилност в България, да има предвидимост и предсказуемост. Гласувах за разумни решение и разумни хора, които в тази криза могат и знаят как да дадат спокойствие на хората. Да знаят, че има държава, която стои зад тях и в тези трудни моменти ги подкрепя с всичко, което е възможно”, каза Нинова. Тя изрази надежда след третите парламентарни избори за година да бъде сформиран редовен кабинет.   

Мустафа Карадайъ

„Българските гражданите заслужават европейски стандарт на живот, отговорни политици и знаещи и можещи политици. Те заслужват държавници, с държавническо поведение и мислене”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и кандидатът за президент на движението, след като упражни правото си на глас.  Той призова призова българските граждани да излязат да гласуват отговорно, за знаещи, можещи и отговорни политици, които са с държавническо мислене и поведение.

Карадайъ коментира, че държавните органи, които отговарят за изборите би трябвало да гарантират честността на изборите и възможността всеки български гражданин да гласува както е записано в изборния кодекс.

Кирил Петков

Гласувах, за да продължим промяна, защото вярвам, че България може повече. Това заяви кандидатът за депутат от ПП „Продължаваме промяната” Кирил Петков, след като гласува на изброите за президент и Народно събрание. "Ако излязат над 3,3 млн. гласоподаватели днес, имаме шанс да бъдем първа политическа сила",  заяви Петков

„Коалиционното правителство ще бъде следващото правителство на България. Важното е да се говори за политики без, които не може. Това са смяната на главния прокурор и създаване на Антикорупционна агенция, която наистина да спре корупцията в България. Който е съгласен с тези две политики, ние ще можем спокойно да говорим”, заяви  още Петков.

Христо Иванов

Гласувах с огромно желание да произведем тласък за страната, да оставим на следващата генерация една страна, която носи надежда и гордост, зави лидерът на „Демократична България” Христо Иванов и призовава всички граждани да излязат и да гласуват. „Не бива да позволяваме на всички опити да се подтисне избирателната активност. Трябва да се гласува, не може да оставим други да решават нашето бъдеще. Излезте, гласувайте, лесно е!”, призова лидерът на „Демократична България”. Решаващо е да има правителство в следващото правителство, обясни още той. По думите му в рамките на 2-3 години може да се промени страната ни.  

Лозан Панов 

Стягайте се, битката тепърва предстои. С тези думи се обърна към всички, които са го подкрепили, кандидатът за президент Лозан Панов, след като упражни правото си на глас.

„Последните 7 години добре научих начините, по които действа задкулисната държава и задкулисието. Последните отговори, от които се нуждаех, дойдоха последната предизборна кампания. На другарите, чиито пленници сме повече от 32 г., ще кажа – гответе се, краят ви наближава. На хората, които ме подкрепиха, искам да благодаря”, каза той.  

Румен Христов 

Гласувах за политическа формация, която знае и може да се справя с кризите. Това заяви председателят на СДС и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР-София Румен Христов.   

"Надявам се, че тази здравна, инфлационна и политическа криза ще бъде овладяна от партии, които знаят как", добави Христов, цитиран от Нова телевизия. 

Мая Манолова

„Успехът е възможен само когато сме всички заедно. Ако някой липсва, промяната няма да се случи. Това е денят, в който трябва да променим България”, каза  лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме” Мая Манолова. По думите ѝ в основата на следващия парламент ще бъдат три формации, които обновят страната ни.  Манолова посочи, че е гласувала, за да остане в миналото моделът на чекмеджетата. „Гласувах за обновена и справедлива България, в която децата ни да се върнат, да направят кариера и семейства. България, в която възрастните хора имат достоен живот. България, в която успяват тези, които могат и се трудят, а не мафиотите”, заяви тя.

Междувременно стана ясно, че с решение след заседание на ЦИК е прието, че кандидат-депутатът Кирил Петков е извършил призив за подкрепа с посочени номера в бюлетината на партиите и кандидатите, за които е гласувал. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Ще призова политиците да се въздържат да споделят вота си, допълни Цветозар Томов относно казуса.

8,5% е средната избирателна активност в страната към 11 ч, съобщиха от ЦИК. 8,59% от избирателите са дали своя вот за народни представители. 8,62% са гласувалите за президент и вицепрезидент.

Най-висока е избирателната активност в Смолян - над 11,76%.

66 жалби и сигнали са подадени до момента, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Няма сигнали за фрапиращи нарушения в секциите в чужбина, допълни Цветозар Томов от ЦИК. Приключило е гласуването в Австралия и Нова Зеландия. Нямаме сигнали за опашки по секциите извън страната, допълни Томов.

Коментари

Новини Варна