IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
12:27 | 8 септември 2015
Обновен: 20:06 | 22 април 2024

Обявиха международен конкурс за сграда на Регионалната библиотека във Варна

Максималната разгъната застроена площ ще е от 18 500 квадратни метра

По материала работи: Борис Проданов
Обявиха международен конкурс за сграда на Регионалната библиотека във Варна

Обявиха международен конкурс за идеен проект за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Възложител е Община Варна със съдействието на Камарата на архитектите в България и архитектурната група WhATA.


Новата сграда на варненската Регионална библиотека ще бъде първата библиотечна сграда, построена в България за последните 30 години. Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна.


Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ от 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива с площ 11 000 квадратни метра и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд). Обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е 40 млн. лв.


От новата библиотека се очаква да създаде качествено ново обществено пространство в града, да предложи нова и адаптивна среда за четене и учене, да събере в една сграда разпръснатия фонд на библиотеката, да осигури удобно функциониране на традиционните библиотечни дейности, да стане привлекателно място и добра алтернатива за свободното време на хора, които традиционно не ползват библиотеки, като едновременно с това предложи разпознаваем архитектурен образ.

 
Участието в конкурса става без предварителна регистрация, само с изпращане на проект и необходимите документи. В надпреварата могат да участват български или чуждестранни физически или юридически лица, които имат архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация. Срокът за кандидатстване е до 9 ноември 2015 г.

 
Международно жури ще оценява предложенията. В него участват: Трине Бертхолд - асоцииран партньор в Schmidt Hammer Lassen Architects, където от 2007 до 2014 ръководи проекта за новата библиотека в Oрхус и е заместник-декан на Aarhus School of Architecture, Дания; Петр Лешек - съосновател и партньор в Projektil architekti, Чехия. Студиото стои зад Националната техническа библиотека в Прага, Научно-изследователската библиотека в Hradec Králové и други важни обществени сгради; Бевк Перович от Bevk Perović arhitekti /словенско архитектурно студио, автори на жилищни и университетски сгради, музеи и социални жилища, както и победители в конкурса от 2012 за Национална и университетска библиотека NUK II в Любляна/; Калоян Еревинов - водещ архитект в Zaha Hadid Architects, където отговаря за проектантския и строителен процес на големи обществени сгради в Сеул, Южна Корея и Шанхай и Пекин, Китай; Виктор Бузев - главен архитект на Община Варна; Мартин Христов- заместник-председател на КАБ - Регионална колегия Варна. В процес на преговори за участие в журито е и български архитект.


Предвиден е награден фонд - първа награда – 20 000 лева, втора и трета награда по 10 000 лева. Победителят в конкурса се очаква да бъде обявен на 30 ноември. Той ще бъде поканен за договаряне с Община Варна за изготвяне на технически и работен проект.


Повече информация може да бъде открита на адрес: http://www.varnalibrary.bg/?language=bg

Коментари

Новини Варна