IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:55 | 11 май 2019
Обновен: 08:10 | 15 април 2024

Министър Ангелкова: Масираните проверки по плажовете започват от 1 юни

Работи се за привличане на повече туристи към Черноморието в крилата на сезона

По материала работи: Борис Проданов
Министър Ангелкова: Масираните проверки по плажовете започват от 1 юни

Ще бъдем безкомпромисни с нарушителите, битката е за всеки турист, масирани проверки по плажовете започват от 1 юни, обеща министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Очаква ни труден сезон с големи предизвикателства и „борба“ за всеки турист. В условията на силна конкуренция в региона запазването на добрия имидж на българския туризъм е сред основните ни задачи през 2019 г., която трябва да изпълним всички според компетенциите си. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Работим за осигуряването на добър туристопоток и чрез програмата за насърчаване на организирания туризъм, с която да насочим повече чартърни полети към летищата Варна и Бургас през април-май и септември-октомври. За да насърчим туристопотока към България, проучваме и опита на държавите–членки на ЕС и вярвам, че това е пътят, информира министър Ангелкова.

 

Проверките на плажовете стартират от 1 юни, те ще се правят така, че да не пречат на дейността на бизнеса, но ще бъдем безкомпромисни към нарушителите. Ще продължим да следим и проверяваме всеки сигнал, каза министър Ангелкова.

 

Вчера започна общественото обсъждане на Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и заведенията. Доста от залегналите изисквания, които са остарели, са премахнати. Единната система за туристическа информация вече работи и от 1 октомври стартираме с проверките и санкциите за непопълнени данни, подчерта министърът на туризма.

 

В отговор на журналистически въпроси министър Ангелкова акцентира, че тя и екипът й подкрепят по-високите санкции по ЗУЧК, защото трябва да се опазва околната среда и затова са предложени от ведомството. Те са във връзка с промените, които сме предвидили и са минали през обществено обсъждане. Не подкрепяме обаче между първо и второ четене да се правят съществени изменения, свързани с процеса на управление на морските плажове, без да са обсъдени от обществеността и без за тях да има оценка на въздействието. Смятам, че всички заинтересовани страни трябва да изразят своето становище, категорична бе министърът на туризма.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Улесняват категоризирането на хотели и заведения

Коментари

Новини Варна