IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:46 | 7 април 2020
Обновен: 09:47 | 15 април 2024

Как да се противопоставим на депресията по време на пандемия

Общуването в дома и семейството също е задължителна мярка

По материала работи: Пламен Янков
Как да се противопоставим на депресията по време на пандемия

Пандемичният коронавирус в момента не ни донесе само заплаха от непознато заболяване, след себе си той разкрива висока вероятност от пандемия на психични разстройства. На това обърна внимание ръководителят на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус в петък. Психичните разстройства могат да достигнат до тревожно високо ниво по време на мерките срещу COVID-19 сподели д-р Ханс Клюге – директор на Европейския регионален офис на СЗО пред за западни медии. 


Изключително тежко преживяват мерките на социална дистанция възрастните хора, които губят контакт с децата и внуците си. За да се избегне самотата и усещането за безпомощност и нещастие за тях е изключително важно да се запази връзката с близките, която сега няма как да се замени с други социални контакти. Ако имате възрастни родители, които няма как да посетите, непременно се погрижете да ги чувате ежедневно, ако се налага и два пъти на ден, е призивът на д-р Клюге. Чувството за принадлежност е ключово за съхранение на психичното здраве и емоционално равновение на хората по принцип.


Несъмнено на всички ни ще се отрази понастоящем и в дългосрочен аспект периодът на изолиране. Карантината несъмнено ще нанесе дългосрочни поражения и върху обществото като цяло, коментарат експерти. В бъдеще ще станат ясни вредите, които нанасят мерките и пандемията въобще, но сега е важно да съхраним възможно най-дълго време психиката си.
 

Как можем да си помогнем? Социалната дистанция не означава да се лишаваме от социален контакт и общуване – напротив. Живеем в благоприятно време, когато разполагаме с технологии, които компенсират физическата дистанция и разстояния – можем да разговаряме с голям кръг хора по телефон, чрез социалните мрежи, приложения и платформи, но като поддържаме баланс и се стремим към общуване с хора, с които ни е приятно да поддържаме разговор.


Общуването в дома и семейството също е задължителна мярка срещу депресия. Престоят вкъщи ни дава възможност да си обърнем взаимно повече внимание и да изпълним отлагани преди задачи. Разберете близките ви от какво се вълнуват, разберете страховете им, споделете своите и се стремете към пълноценно общуване, избягвайки токсично поведение и реплики заради личния дистрес. На всички ни е тежко.


При подобно затваряне у дома за поддържане на тонус от значение е придържането към определена рутина. Фиксирайте времето за основните хранения, за начало и край на работния ден, за семейни разговори и игри, за домакински задължения, гледане на телевизия, четене на книги...
 

Италианец избяга маратон около масата за хранене в жилището си


Например в Дания дават добър пример за всеобщо справяне с психичното натоварване, като в 9.00 ч. в програмата на обществената телевизия всяка сутрин се включва изпълнение на песни, които се пеят от цялата нация.


Безценно ще бъде времето отделено за физически упражнения, чрез които можем да поддържаме тонуса на тялото си и здравето си, пише Puls.bg. Физическата актвивност върши чудеса с мозъка и тя може да е чудесен инструмент срещу депресия.


Добре е да се въведат у дома колкото се може повече релаксиращи правила. Например смяната на облеклото веднага след влизане у дома отвън; слушане на музика, ароматепия и др. Трябва да се намират занимания – колкото повече човек е зает с дейност, толкова по-лесно той ще се справи в психичен план, но работата не трябва да е за сметка на личното и времето за семейството.
 

Четете още: Диета по време на карантина: Ядем много и отслабваме 7 кг. за месец

Коментари

Новини Варна