IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
14:59 | 20 август 2019
Обновен: 11:43 | 27 март 2024

Майсторка на битови кукли от Г. Оряховица спечели конкурса „Сувенири“ във Варна

Двете втори награди на Панаира на занаятите са за стъклена композиция и кожено пано

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Мария Милева от Горна Оряховица спечели конкурса „Сувенири“ на Панаира на занаятите, който приключва утре във Варна. Майсторката на битови кукли грабна журито, съставено от журналисти с цялостната си композиция „Живот“. Усмихнатите фигурки от текстил проследяват трите основни етапа от раждането и детството, през младостта, до старостта. Мария ще получи 300 лева парична награда и грамота.

 

Двете втори места са за стъклената композиция „Танго“ на софийска фирма, занимаваща се с изкуство и за коженото пано на Боряна Мочева от Велико Търново. Направиха силно впечатление "Куклите на Полина" на майсторка от Русия. 73 сувенири са се състезавали през 24-то издание на конкурса тази година, каза Веселина Савова от асоциация „Булгарика”. 15 са били отсетите най-добри произведения, номинирани за участие във финалната фаза. „Във времето изчистихме като организация начините за гласуване. От началото на панаира посетителите имат възможност да гласуват на сайта на изложението, а накрая медийно жури взема окончателното решение. Новото през тази година е осезаемото завръщане към българската народна шевица. Като вълна един след друг творци и фирми я претворяват във всякаква форма, материали и техника. Освен по автентични носии, я виждаме и като част от модерни облекла, върху кожа, стъкло и всякакви материали. Нов момент е и мястото на рисуващи художници, където едни от най-талантливите варненски автори рисуват пред публика. Хората освен, че им се радват, научават много за техниките. Художникът Владин Влаев например се запозна със свои почтитатели, живеещи в САЩ“ – каза още Веселина Савова.

 

Запитани дали са доволни от участието си в изложението, художниците споделиха, че според тях панаирът е насочен преди всичко към бижутата и дребните серийни сувенири.

 

По думи на Савова интересни са били уроците по тъкачество, дърворезба, иконопис и живопис. 10 годишно момченце едва е дочакало да порасне, за да стига педалите на тъкачния стан и да се включи в уроците. Последно е идвало на Панаира на занаятите когато е било на 5 годинки и крачетата му са били далеч от тъкачната машина. Малчуганът е уверен, че тъкачеството е неговото призвание и иска цял живот да се занимава с това.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Художници от 8 страни ще рисуват в 23 Панаир на занаятите във Варна

Занаятчии от цялата страна ще създават шедьоври в 20 поредни дни

Коментари

Новини Варна