IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
12:20 | 23 януари 2020
Обновен: 16:19 | 6 март 2024

Слънчева вода, хладен душ и масажи за по-здрава зима

Как да неутрализираме зимните неудобства и студа, съветва здравният инструктор Ники Суков

По материала работи: Слав Велев
Слънчева вода, хладен душ и масажи за по-здрава зима

На нас, хората все не може да ни се угоди. През лятото ни е горещо, през зимата – студено, през пролетта – мокро, през есента – тъжно. Живеем в земи, които все още имат четири сезона и плодороден чернозем. Остават още около два месеца зима, с която, щем не щем, трябва да се изтърпим. С три ката дрехи, шалове, шапки, високи сметки за ток и парно, грипни вълни и по-малко прекарано време сред природата. Как, използвайки максимално светлина, кислород и поведение, съобразено с мъдростта на старите хора, да преминем през този най-студен период от годината невредими? За това потърсихме съветите на здравния инструктор Ники Суков.

 

Слънчева вода

Всички хора, които през зимата имат недостиг на светлина, могат да си я набавят с вода, съветва Ники Суков. Както знаем, водата има памет и единственото упражнение, което можем да направим е шишето с вода, което ще пием на следващия ден, да го слагаме на прозореца с южно изложение, за да хванем малкото лъчи слънчева светлина, която има на проблясъци. За хора, които работят в офиси, подобна вода може да свърши много хубава работа. Хубаво е в помещенията, в които живеем и работим да има повече светлина. Изкуствената, бяла луминисцентна светлина с малки келвинови числа създава сериозни предизвикателства с мелатонина. Хората могат да помислят за промяна на числото на топлина – над 2000.

 

Чист въздух, хладина при сън

В градовете  въздухът не е най-чист, но не бива да пропускаме отварянето на прозореца за проветряване, особено вечер преди лягане. Разбира се, при снеговалеж или след дъжд е най-чист въздухът.

 

Ниската температура при сън е важна. Максимум 19-20 градуса. В процеса на спане, ние понижаваме температурата си. Една топла среда – 25 градуса в стаята би поддържала нашата телесна температура по-висока и по този начин ще пречи на съня ни. Малките хитрини са загряващ матрак или грейка за бързо стопляне. Да загряваме  цялата стая  не е добре. Устата пресъхва, носът може да създаде притеснения.

 

Хладен душ

За тези, които не обичат студения душ, нека да опитат поне след любимия топъл душ, за 10-15 секунди да намалят топлината. Не да е чак студена, но поне по-хладка. Резкият контраст топъл-студен душ не е за всеки. Сърцата на не най-здравите може да не понесат термичния шок. Не мога да омаловажа силата на това закаляване. Мускулатурата се стяга и тялото влиза в режим „Дръж се!“. Ако се налага да останем по-дълго на студено, е добре да се затоплим по-дълго време преди това.

 

Децата и навличането

Децата след 1,5 година имат термообмена на възрастен човек. Да облечеш това детенце с 5 фланели, 10 шапки и чифтове ръкавици, е престъпление. Майките, който навличат децата, обикновено и ги прехранват. Ето така те започват да боледуват по-често. Направило ми е впечатление, че при тренировки при различни спортисти все повече деца са пухкави.

 

Живи храни

Препоръчвам да се придържаме през зимата към живите храни, отглеждани в наши условия. Най-изцапаните картофи и моркови, най-кривите зеленчуци. Когато приемаме изкуствени витамини, можем да тестваме доколко добре ги понася организма ни по аромата и консистенцията на своята урина. Може да си вземем направление от джипито, за да си направим тест. Предимно хората с кръвна група АБ понасят изкуствените добавки по-добре. Най-добре е да консумираме  пчелни продукти, ехинацея, чесън, лук, кисело зеле, краставички и туршия. Нека наблюдаваме и кожата си – ако тя е чиста и бистра, значи добавките са ни се отразили добре.

 

Масажите

Тогава, когато човек покаже първи признаци на настинка, бабите ще предложат компресите и масажите. В никакъв случай да не се бърза с препаратите, понижаващи температурата! Спортовете, които практикуваме през лятото, може да намерят приложение и през зимата. Нека обаче да бъдем по-критични към затворените помещения на фитнес-залите! 20-30 души си разменят собствените аромати и вируси. По-добре е тренировка на открито. Един интересен факт: Не случайно повечето блокове у нас са 8-етажни. Оказва се, че имало минимални стандарти за физическа пригодност през 60-те-70те години на 20 век. Асансьорите са предвиждани само за всеки случай. Предполагало се, че човешкият организъм може ежедневно да се справи с изкачването и слизането по стълбите на 8 етажа. И това е така, може да проверите с редовна тренировка, посъветва още Ники Суков.

Ели Маринова

 

Четете още: Храната е сред основните лекарства при настинка

Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

Как да избегнем трупането на тлъстини по тялото си

Как да запазим костите си здрави

Защо със застудяването започва да ни се яде повече

Простата храна е в основата на борбата с детското затлъстяване

Как да постим с лекота

 

Още от съветите на Ники Суков може да прочетете тук.

 

Коментари

Новини Варна