IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
12:43 | 5 март 2020
Обновен: 17:57 | 25 май 2024

Сови и чучулиги – кога закусват, обядват и вечерят

Здравният инструктор Ники Суков за двата хронотипа и дневния режим на хранене

По материала работи: Слав Велев
Сови и чучулиги – кога закусват, обядват  и вечерят

С уговорката, че е условно деленето на хората на два хронотипа – сови и чучулиги според времето за будуване и сън, днес здравният инструктор Ники Суков внася яснота за дневния им режим на хранене. Дали закуската е наистина най-важната и задължителна храна за всички хора? Накратко що е сова? По природа съществото им започва да живее някъде към 11 ч., а най-комфортно се чувстват следобед. Към 20-21 часа са в апогея си и започват да работят, танцуват, пишат, готвят, четат, живеят. И така – до среднощ към 1-2 ч. И що е чучулига? В същото време другите, ранобудните в 6 часа вече чуруликат. Направили са 1-то си кафе и се заемат с живеене на пълни обороти. Съответно следобед им пада рязко „гард“-а, доспива им се, в 21 ч. се чувстват като влачени от комбайн и в 22 ч. сънуват блажено първия си вечерен сън.

 

Вроден или придобит е хронотипа?

По принцип биологичния часовник е нещо, което е зададено от майките, отбеляза Ники Суков. Това, което ни е вродено като задание, него не можем да променим. Когато вече сме пораснали, личната си „конституция“ вече не можем да променим. Аз много обичам закуската като идея. Но съм от хората, предразположени да станат рано. Ако си легна вечер в подходящо време, мога да стана сутрин в 6, в 7. Много голяма част от хората са така. И мога да стана активен в рамките на 10-15 минути. Обаче познавам и хора от другия хронотип. Те могат да се опитат да си събудят апетита когато станат от сън. Това, което го събужда е топлата вода с лимон. Другото интересно нещо е оралната хигиена. Освен измиването на зъбите, мнозина подценяват измиването на езика. Едно посредствено гребло за език може да свърши чудесна работа.

 

Да слушаме организма си – кога огладнява

Истината е, че хора с добър метаболизъм, добра хомеостаза, добро общо здравословно състояние, с видимо добра енергия – да тръгваш да им натискаш главата в купичката със закуска, е нехуманно. Не бих си го помислил. Познавам човек в прекрасна форма, специалист по акупунктура, ароматерапия и мануални практики, който сам се наблюдава. Той сутрин почти не закусва, рядко пие кафе преди обяд. Храни се едва следобед. Той оборва още едно мое разбиране – че храната трябва да бъде по-често приемана на малки порции. Храни се 1-2 пъти на ден. На вечеря, независимо в колко часа се храни, той си хапва добре. Има обаче няколко задължителни условия. Ядящите по този начин хора трябва да са динамични и активни. А не да се нахранят и след това да седнат или легнат. Или пък след обилно хапване да дремят пред телевизора.

 

Догма ли е формулата „закуска в 8, обяд в 12, вечеря в 5“?

Да не забравяме примерите за хора, които работят работа на денонощен цикъл – шофьори, в морския бранш, централи, на смени и др. Ако човек си е в добра хомеостаза, не виждам причина да му разместваме баланса и режима. Храненето им трябва да е съобразено с това, което наистина правят, а не с постулата закуска в 8, обяд в 12, вечеря в 5. Това не е догма. Ти сам си определяш кое ти е началото на деня – това е и основата на хранителния ти режим. Хората с различен цикъл на будуване, имат различно време за хранене.

 

Какво да НЕ ядем на закуска

Хубаво е да се спазват няколко основни принципа на хранене, независимо в колко часа се случва закусването. Заради това, че стомахът е един от най-чувствителните органи, е хубаво да внимаваме с киселите и пикантните храни на гладно. Дори портокалов сок и домати не са добри храни за започване на яденето. Сладкото, особено преработеното, също не е добре да е в началото на храненето. В този ред на мисли ще спомена, че стомахът също се изчервява, заедно с бузите когато се вълнуваме. Щадящи храни за закуска са каша, нещо меко, приятно, не много подсладено и украсено. Идват на помощ канела, накиснати предварително ядки. През уикенда, разбира се, можем да закусим с класическата баничка с боза. Нека това да се случва обаче само от време на време. Препоръчвам гречка, елда за закуска – за тези, които обичат.

 

“After lunch rest a while, after dinner walk a mile

Много е важно след вечеря да се пораздвижим. Защото дори и тялото да е предразположено да усвои храната след вечеря, ако не му осигурим движение, ще го затрудним. Добре е 2-3 часа преди лягане да се е случило последното хранене. Полезна е една чаша вода половин час преди вечеря. Като общо заключение от съветите на здравния инструктор Ники Суков, може да се изведе постулата, че независимо какъв е нашият хронотип, има общи правила, които ако спазваме, ще бъдем в добро здраве и с добър метаболизъм. Не случайно при англоезичните народи има поговорка „След обяд седни за момент, след вечеря – ходѝ поне миля“. Ако слушаме потребностите на тялото си, движим се повече и си осигуряваме разнообразна и здравословна храна, ще бъдем здрави, независимо в колко часа започваме да бодърстваме и кога си лягаме да спим.

Ели Маринова

 

По желание на читатели следващата тема, която ще разгледаме със здравния инструктор Ники Суков ще бъде свързана с генномодифицитаните храни и продукти и влиянието им върху нашето здраве. Тук под статията, както и във Фейсбук страницата на агенция "Черно море" може да отправите вашите въпроси, по които Ники Суков може да внесе яснота.

 

Четете още: Днешните хора са жертви на удобството

Защо да четем етикетите на храната в магазина?

Ролята на кремовете и маслата за младостта на кожата

Месото да е само подправка за не-вегетарианците

Слънчева вода, хладен душ и масажи за по-здрава зима

Храната е сред основните лекарства при настинка

Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

Тук може да разгледате още от тезите, дискутирани с Ники Суков.

Коментари

Новини Варна