IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
15:11 | 6 февруари 2020
Обновен: 14:51 | 29 април 2024

Ролята на кремовете и маслата за младостта на кожата

Здравният инструктор Ники Суков за етеричните масла и избора на крем

По материала работи: Слав Велев
Ролята на кремовете и маслата за младостта на кожата

Къде се крие младостта? В генома, който носим? В козметичните препарати на шкафчето у дома? В храната? Спорта? Или в младия дух, който не позволява да се сбръчковаме преждевременно. Всеки иска да запази младостта си колкото може по-дълго, да отложи неизбежното съсухряне. От раждането си нататък, всички започваме да стареем. Но някои стареят като галоши, други – като катедрали. Попитахме здравния инструктор Ники Суков къде е младостта и как с повече познания да подбираме продуктите, които поставяме върху кожата си. „Като цяло състоянието на младост е комбинация от фактори и никога не трябва да се подценява предразположението към различни състояния, отбеляза Ники Суков. Но предразположенията са едно, а житейският ни избор, в това число и храната са ключът, който ги отключва.

 

Хидратиращ или мазен крем?

По отношение на кремовете за кожата, са важни съставките, но не без значение е и това как са приготвени. По етикетите можем да разберем кой крем е по-мазен, кой – по-влажен. Всеки трябва да разбере от какво се нуждае конкретно неговата кожа. Добре е първо да се направи консултация с дерматолог.

 

Храната отвътре

Не бива да забравяме, че това, което подаваме отвътре на тялото е от изключителна важност. Важна е храната. Качествените мазнини са основните източници. Съдържимото на кокосовото, на слънчогледовото, на кравето масло, дори на свинската мас са тези неща, които правят мастните молекули в тъканта на кожата да са пълни, да са качествени, да имат добра форма. Не е за подценяване наличието на вода в тези молекули. Първият признак да бъде една кожа набръчкана и зле изглеждаща е лошата хидратация. Ако излезем отново на повърхността и говорим за маслата, добре е те да се усвояват добре от кожата.

 

Кожата е най-големият орган

Емулсията на крема, който ползваме е добре да има добро съотношение на съдържимото масло и вода. Активните съставки също не са за подценяване. Като си преглеждаме етикета, е редно да си зададем въпроса – мога ли да сложа тези съставки в устата си. Ако едни продукти не можем дори да допуснем, че ще ги консумираме през устата си, значи нямат място и на лицето, по кожата ни. Не бива да забравяме, че тя всъщност е най-големият ни орган. До няколко часа приетото през кожата попада и в кръвта.През лятото слънцезащитните ни продукти е добре да са на основата на не-водоразтворими съставки, за да не се усвояват от кожата, а да се отмият когато се приберем в къщи. По този начин няма да попаднат и в кръвта ни вредни оксиди. При тези, които попиват и имат алуминиеви съставки е добре да сме наясно коя съставка как действа. По-скоро да търсим тези, които се задържат на повърхността и изграждат физическо закрепване. Това важи и за зимните кремове. Те създават филм на повърхността на кожата, предпазват я и после може да се отмие.

 

Етеричните масла

Има прекрасни етерични масла. В България има добър добив на всякакви масла – лавандула, роза и др. Ползваме ги заради ароматната им, но и заради здравословните им свойства. Чаеното дърво има уникални противовъзпалителни свойства. Може да се сложат 1-2 капки върху кожата. При гадене или повръщане, положено 2 пръста под пъпа, помага за изчистване. Може да се ползва за инхалация, гаргара при възпаление. Във Франция например са спрели да ползват всякакви противовъзпалителни течности от рода на спирт и кислородна вода. Спиртът напива молекулите, а кислородната вода ги изрусява. Етеричното масло от чаено дърво е нещото, което има доказан ефект в традиционната китайската медицина от хилядолетия. Вземете си шишенце качествено чаено дърво и го имайте до себе си!

 

Лавандулата има добри успокоителни свойства. Може да капнете върху възглавницата, да сложите на слепоочието си и да заспите.

 

Портокаловото и лимоновото масло, поставени върху кожата през лятото може да оцветят кожата, добре е да се знае. Нека е от вътрешната страна на китката!

 

Масла против изпотяване

От много години съм спрял да ползвам индустриални продукти против изпотяване. Те запушват порите. Тялото спира да произвежда потни жлези и после се чудим защо имаме обрив. Ползвам етерични масла, приготвени с пчелен восък. Има пудра, която доста по-лесно вече се намира в България – аравут, намира се в билковите аптеки. Към него се прибавя някакво масло, например кокосово, за да стане по-мека консистенцията. Аравутът пък помага, за да не стои мазна кожата. Може да се прибави любимо масло, например лавандула или роза. Става един прекрасен домашен дезодорант. Красиво и полезно, може да се сложи в старо флаконче или като сухо сапунче“, допълни съветите си здравният инструктор Ники Суков.

Ели Маринова

 

Четете още: Месото да е само подправка за не-вегетарианците

Слънчева вода, хладен душ и масажи за по-здрава зима

Храната е сред основните лекарства при настинка

Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

Как да избегнем трупането на тлъстини по тялото си

Как да запазим костите си здрави

Защо със застудяването започва да ни се яде повече

Простата храна е в основата на борбата с детското затлъстяване

 

Още от съветите на Ники Суков вижте тук:

Коментари

Новини Варна