IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
12:58 | 30 януари 2020
Обновен: 02:25 | 29 април 2024

Месото да е само подправка за не-вегетарианците

Съвети на здравния инструктор Ники Суков за кето диетата

По материала работи: Слав Велев
Месото да е само подправка за не-вегетарианците

Дали ще се храниш с месо или ще бъдеш вегетарианец, това всеки сам решава за себе си. Напоследък все по-често се заговори за кето диетата и нейните ползи за отслабването. Какви са добрите страни и капаните ѝ, както и какво представлява, потърсихме за съвет здравния инструктор Ники Суков. С него поговорихме и за етичната страна на избора дали да се храниш с месо. Кето диетата е една диета, протокол, който е бил разработен в началото в клиники за хора, които имат определени ментални състояния, споделя Ники Суков.  При преминаване на кето диета се променя начинът, по който работи тялото и източниците на енергия се променят. Особеното е, че се избира храна, която в много голяма част е мазнинна. В умерена част – протеинова и много малко, под 5% - въглехидрати. Тялото преминава от състояние, в което ползва захарта като източник на енергия, в такова, което вече ползва мазнините.

 

Масло или маргарин?

Има заблуда в цялото западно общество, която е битувала и във Франция във времето когато е бил лансиран маргарина – 70-80-те години на 20 век. Тогава е започнало да се твърди, че мазнините са вредни. Помня в Австралия преди години как показваха на рекламата за маргарин количката с блокчета краве масло, която ядат децата и се казваше, че това е нещото, което ги разболява. Маргаринът се показваше като с по-ниско съдържание на мазнини. Истината обаче е тази, че  тялото се нуждае от балансиран прием на качествени мазнини и маргаринът изобщо няма място в това уравнение. Някой беше казал, че като става въпрос за мазнини, би повярвал повече на кравите, отколкото на учените. Животинските мазнини са източник на енергия, който ние от хилядолетия сме привиквали да преработваме и разграждаме. Те са два пъти по-енергоемки от въглехидратите. На един грам имаме 9 калории. Трябва ни доста по-малко количество, за да постигнем процес на насищане.

 

 

Отслабване

Мнозина откриват, че губят тегло, когато започнат кетогенна диета. Въпреки това, голяма част от първоначалното тегло може да бъде водно (което означава, че е лесно да се върне обратно). Продължителната загуба на килограми може да се дължи на потискащия апетита ефект на диетата. Ограничаването на въглехидратите също подобрява чувствителността към инсулина и може да помогне за намаляване на възпаляемостта, което означава, че активизираните хормони са по-малко склонни да стимулират натрупването на мазнини.

 

Капаните на диетата

Тази диета може да звучи примамливо, но има няколко неща, които трябва да се обмислят, преди да се започне. Докато тялото преминава от един източник на енергия към друг, може човек да забележи, че всъщност не се чувства толкова прекрасно. Симптоми като умора, лош дъх и нарушена памет са често срещани при преминаване към кето диета. Те могат да продължат няколко седмици, но да отшумят, след като тялото се приспособи (стига да се спазва диетата). С премахването на болшинството от въглехидратите в диетата, човек се лишава и от много фибри, което може да предизвика запек. В същото време яденето на повече мазнини може да доведе до диария. След няколко седмици, тези симптоми могат да отшумят.

 

Мазнини срещу въглехидрати

Във всяка диета има забранена храна. Тук това са въглехидратите. Често лансирам едно мое предложение – в кутиите на децата в училище да не се слагат сладки неща, а продукти, съдържащи умерено количество мазнини. Така детето няма да поиска вафла или сладкиш. До касите на хранителните магазини има услужливо наредени сладки блокчета и изкушения, пълни със захар. Те привличат вниманието, особено на децата. Излизайки от темата за кето диетата, можем да говорим за добрата страна на мазнините. Те дават пълнотата и ситостта на цялата храна, каквато е авокадото и ядките. Не бива да подценяваме домашно отглежданите животни за месо и свинската мас, които нашите предци са консумирали. Когато човек започне кето диета, усеща, че няма нужда от въглехидрати. В зависимост от вариантите мазнини, които избираме, обемът е различен. Аз например приемам мазното сутрин. Това могат да бъдат ядки – 3-4-5 супени лъжици ядки. Да си  представим, че ще приемем това количество олио или зехтин! Само мисълта за това ни отблъсква. Т.е. ние имаме програмна защита срещу прекаляване с мазното. И това е хубавата му страна за тези, които избират този начин на хранене.

 

По-къс живот за ядящите месо

Няма едно мерило за всички хора. Някои бързо се регулират и тялото им успява да намери баланса за изхвърляне на излишните продукти. Наскоро в научните кръгове излезе информация, че се запазва като трайна тенденцията за по-къса продължителност на живота при хора, които години са се придържали към кето хранене. Това не е за пренебрегване. Моята работа изповядва здравословно хранене, приемственост и устойчиви навици, за да стигнем по-дълга продължителност на живота. Това с кето генната диета няма как да стане. Това, че месото дава енергия, не значи, че това е добра енергия. Има коментари и за етичния момент с унищожаването на животните. Кето се фокусира върху дисбаланс и всичко, което е холистично хранене, в кето се задрасква. Може да се стигне до употреба на много преработени храни, което не е добре.

 

Световните епидемии сред животните и унищожаването им

Вярвам, че ще настъпи момент, в който хората ще се осъзнаят и ще започнат да избират храни, които са с растителен произход или ако ползват животински продукти, те ще са субпродукти – мляко, мед, яйца. Истината е, че това, на което сме подложили животните, за да им ползваме месото е причината за всички тези болести в световен мащаб – свинска чума, луда крава, птичи грип и др. Животните, дори и рибата не се хранят с тяхната типична храна. Рибата например се храни с кости от мъртви риби в рибни стопанства. На кравите им е писано да се хранят с трева. Индустриалната крава се храни с хормони, потискащи вирусите, дават ѝ се антибиотици и храни, които не са типични за нея. Ако кравата има избор, никога не би се доближила до царевица например. Тази храна не прави крайният продукт по-добър. Растителните протеини са не по-лоши от животинските.

 

Мазнината и усвояването на протеините

Мазнините в съвременното животинско месо пречат за усвояването на протеините. Това него  разбират много от спортистите. Разбирането ми за месоядните е, че поемат рискове като си купуват месо от индустриално гледани животни, хранени с нетипична за тях крана. Това променя структурата на плътта им и понижава качеството на месото. Може да се яде рядко месо, 2-3 пъти в месеца. В миналото това да се яде почти всеки ден месо, беше немислимо. Да търсим баланс! Месото от една страна заземява и хората, които са по-премерени към него, правят най-доброто за здравето си. То може да бъде само подправка, посъветва още Ники Суков.

Ели Маринова

 

Четете още: Слънчева вода, хладен душ и масажи за по-здрава зима

 

Храната е сред основните лекарства при настинка

 

Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

 

Как да избегнем трупането на тлъстини по тялото си

 

Как да запазим костите си здрави

 

Защо със застудяването започва да ни се яде повече

 

Простата храна е в основата на борбата с детското затлъстяване

 

Как да постим с лекота

 

Тук може да видите още от съветите на Ники Суков.

 

Коментари

Новини Варна