IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
14:20 | 13 февруари 2020
Обновен: 04:35 | 30 април 2024

Защо да четем етикетите на храната в магазина?

Ники Суков: От какво са направени тортите, напитките, лютеницата и сладкишите?

По материала работи: Слав Велев
Защо да четем етикетите на храната в магазина?

Темата, която този път подбрахме да обсъдим със здравния инструктор Ники Суков ще ви светне червена лампичка. Отдавна храната не е такава, каквато я е създала природата. Затова и човечеството става все по-болно. Няма кой друг, освен ние самите да бдим над продуктите, които слагаме в организма си. Тези тела са дом на душата ни и единствено ние сме отговорни да се грижим добре за тях. Ще започнем малко стряскащо. От десетилетие насам погребалните агенции споделят, че телата на хората не се разграждат именно заради химическите консистенции в организма им. И след края на нашия земен път, тленните ни останки не могат да се освободят от Менделеевата таблица, която съдържат.

 

История на аспартама

Аспартамът например го дължим на Роналд Рейган и Доналд Ръмсфелд, сподели Ники Суков. Накратко историята: Преди официалното му пробутване, индустрията не е можела да лансира аспартама, но през 1080 г. когато на власт идва Роналд Рейган, както и управляваният от него бюрократичен апарат, решават, че ще вкарат този подсладител в употреба. Доналд Ръмсфелд е предложил на Комисията FDA (отговаряща за храните и лекарствените средства) да се приеме производството на аспартам. При гласуването везните са били 50%/50%, вкарват допълнително в комисията свой човек и гласуват „За“. Това отключва „кутията на Пандора“ с всякакви изкуствени подсладители. Тогава започва да се лансира идеята за нискокалоричните диети, които залитат в посока намаляване на мазнините.

 

Изкуствените подсладители

Производството на продукти, съдържащи изкуствени подсладители отговаря само и единствено на търсенето на пазара. На производителите им е абсолютно възможно да предлагат същите тези стоки и със захар. Някои от тях го и правят. Има обаче хора, в резултат на старите убеждения, които търсят продукти без захар. И понеже е по-евтино, заради тях се отваря вратичка за изкуствените подсладители.

 

Как действа на човек отровата на подсладителя?

Подсладителите правят едни щури процеси с тялото. Не предизвикват естествените реакции като към сладкото в тялото. Това, което правят е да объркат организма, а търговците, които предлагат тези продукти казват „Да, това е хубаво, защото тялото ви не разбира, че е сладко“. Да, но тялото не е просто. Рано или късно организмът ни разбира, че някакви химикали са влезли в него и страничните ефекти са главоболие, гадене, тревожност, депресия, деменция, кожни обриви. Или иначе казано – всичко, което може да се случи както при подлагане на химическа атака в по-леки форми. Виждането на въпросния търговец, че като се сложи по малко от всички видове и така няма да е много вредно за хората, не е вярно и издържано. Коктейлът от подсладители става широкоспектърен и силно вреден. Един от най-опасните е царевичен сироп с високо съдържание на фрукоза, който е в основата на популярна американска напитка. Там подводните камъни са два. Първо – царевицата, от която се произвежда е генномодифицирана. И второ – фруктозата е този вид захар, който не предизвиква биохимичния процес в тялото, който отделя инсулин. Тялото ни не разбира, че му става сладко. Освен това няма и насищане на фруктоза. Тя съдържа прости захари, които бързо дават енергия и не се изгарят. Натрупват се в мастните депа и дебелеем.

Къде по рафтовете дебне опасността?

Освен споменатата популярна марка, всички газирани напитки са подсладени с тази фруктозна смес. Всички сокове. Бисквитки, сладкиши, пастички, пакетирани десертни блокчета. Кофеиновите напитки наричам аз „новата бира“. Изключително опасни. Кофеинът е враг на костите. За съжаление, по темата с нуждата от повече енергия децата се тъпчат с много прости захари, съдържащи се в енергийните напитки.

Какво има в тортите?

Яйцата пристигат под формата на паста или прах и съмнителни субстанции и полупродукти, които идват предимно от Китай и които нямат нищо общо с естествени съставки. Зад всички шоколадови топинги има изкуствени оцветители. Макар че за тях се търси възможно най-малко вредната комбинация, те в никакъв случай не са полезни. Оцветителите са едни от най-големите отрови, които влизат в нашите тела. По Великден в моето семейство от години сме се върнали към естествени природни оцветители.

 

Лютеници

Хората, които обичат лютеница е добре да се придържат към тази с по-едри парченца. Поне се вижда какво има в нея. По-скъпа е, но е направена от зеленчуци. Останалите, евтини лютеници на паста имат консистенция като каучук. Евтините пристигат от Китай на пасти. Трябва да се погледне ценовия клас и срока на годност. По-добре за консервиране да се ползва трапезната сол и лимоновият сок. Добре е хората да четат етикетите и ако купуват консервирани продукти, то за тях да са ползвани възможно най-простите консерванти. Колкото повече на брой и сложни консерванти са изброени, толкова по-далеч стойте от тази храна!

 

Маргарините

Никак не са за подценяване хидрогенираните мазнини. Слагат ги във всички печива по пекарните – банички, кифли, козунаци. Има ги по рафтовете при сладки и соленки. Преди повече от 200 години Наполеон е поръчал разработката на маргарина. Тогава целта е била да се нахрани войската. А сега, в днешно време, освен ненужна, е и опасна консумацията му. Истинският цвят на маргарина е сив. За да се получи бледожълтия цвят, първо го избелват, после го оцветяват. Опасен е Мононатриевият глутамат (МНГ). Той подчертава всички останали подправки. Това е и основната причина да се ползва от производителите толкова често. Предизвиква сърбеж, главоболие, дихателни и храносмилателни проблеми, коронарни проблеми и затормозяване на кръвоносната система. За съжаление, както и при другите препарати, резултатите не идват веднага при повечето хора. Като заместител препоръчвам една подправка, която си купувам от индийски магазин. Никой не дава информация за нея. Полезна е, природна е, леко наподобява аромат на чесън. Тя леко жълтее, но напълно замества (МНГ), който е бял, но и опасен.

 

БУТИЛ-ХИДРОКСИАНИЗОЛ(БХА)ИБУТИЛ-ХИДРОКСИТОЛУЕН(БХТ)БХА и БХТ са две хранителни добавки, често използвани в хранително, вкусовата промишленост, за да предотвратят гранясването на масла. Проучвания сочат, че БХА поражда стомашни канцерогени сред опитните мишки, хамстери и плъхове. Особено съм внимателен към продукти, които са се продавали за Х лева, изведнъж започва да се лансира на половин цена. Това задължително означава, че в тях вече са заместени съставките с по-евтини и опасни за здравето. Съветвам и хората да бъдат внимателни, посъветва още Ники Суков.

Ели Маринова

 

Четете още: Ролята на кремовете и маслата за младостта на кожата

Месото да е само подправка за не-вегетарианците

Слънчева вода, хладен душ и масажи за по-здрава зима

Храната е сред основните лекарства при настинка

Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

Как да избегнем трупането на тлъстини по тялото си

Как да запазим костите си здрави

Защо със застудяването започва да ни се яде повече

 

Тук може да прочетете още от съветите на Ники  Суков.

 

Коментари

Новини Варна